Crna hronika

Pojačane bezbjednosne procedure u ZIKS-u

Netačne su medijske spekulacije da su zatvorenici B paviljona Kazneno-popravnog doma kao taoca držali službenika. Takođe je važno istaći da je incident riješen sa redovno i vanredno angažovanim jedinicama zatvorske policije, te da u kompleks ZIKS-a nijesu ušli pripadnici drugih bezbjednosnih službi, jer za tim ovom prilikom nije bilo potrebe, saopšteno je Portalu Analitika iz ZIKS-a.
Pojačane bezbjednosne procedure u ZIKS-u
Portal AnalitikaIzvor

"Ponavljamo da je grupa oko trideset zatvorenika najprije postupila protivno Pravilniku o kućnom redu za izvršavanje kazni zatvora, nakon čega su pojedini zatvorenici i fizički nasrnuli na četvoricu službenika koji su bili radno angažovani u tom dijelu zatvora. Tom prilikom je, kako je javnost već obaviještena, lakše i teže povrijeđeno pet službenika Zavoda, od kojih je jedan i zadržan u Kliničkom centru Crne Gore radi dalje medicinske opservacije. Povrijeđeni su stariji nadzornik zatvorske policije Miloš Prelević, i zatvorski policajci Ivan Popović, Radomir Bošković, Predrag Radulović i Boban Nikčević", navedeno je u saopštenju.

Nakon uspostavljanja reda i bezbjednosti, o događaju su obaviješteni Uprava policije i Državni tužilac radi krivičnog procesuiranja vinovnika ovog napada i preduzimanja ostalih mjera iz njihove nadležnosti, kao i institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

"Ombudsman Baković se tokom današnjeg dana intenzivno interesovao za zdravstveno stanje povrijeđenih službenika. Današnjim i daljim postupanjima povodom ovog događaja rukovodiće nadležni državni tužilac. Službe Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, preduzele su potrebne radnje i procedure, nakon kojih će biti podnijete disciplinske prijave protiv svih koji su učestvovali u jučerašnjem incidentu. Uprava ZIKS-a će u potpunosti sarađivati sa nadležnim državnim organima, radi utvrđivanja pune istine. Ovakvo i slično vandalsko ponašanje će i ubuduće biti najstrožije sankcionisano, uključujući primjenu svih ovlašćenja koja proističu iz zakona i drugih pozitivnih propisa", ističe se u saopštenju.

Iz ZIKS-a naglašavaju da su red i bezbjednost u svim organizacionim jedinicama, kao i ukupno funkcionisanje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija na potrebnom nivou, te da će ukupne bezbjednosne procedure u narednim danima biti pojačane.   

Portal Analitika