Svijet

Napadnuto 19.000 francuskih sajtova

Oko 19.000 francuskih sajtova napadnuto je nakon što su izvedeni teroristički napadi u Parizu, izjavio je zvaničnik iz francuskog Odjeljenja za sajber odbranu.
Napadnuto 19.000 francuskih sajtova
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Arno Kustilijer je rekao novinarima da su veliki broj sajber napada izvele "manje ili više organizovane" grupe, među kojima i dobro poznata Islamska hakerska grupa, prenio je AP.

Kustilijer je naveo da su napadnuti sajtovi iz različitih sektora - od vojnih sajtova za regrutaciju do picerija.

Francuski predsjednik Fransoa Oland poručio je da bilo kakav antimuslimanski i antisemitski čin mora biti "strogo kažnjen" i istovremeno pozvao na smirivanje vjerskih napetosti u zemlji nakon najkrvavijih terorističkih napada u proteklih pola vijeka.

Milioni muslimana u Francuskoj treba da budu zaštićeni i poštovani, "kao što i oni sami treba da poštuju državu", rekao je Oland u svom govoru u Institutu arapskog svijeta u Parizu.

Sa 120.000 pripadnika snaga bezbijednosti raspoređenih kako bi se spriječili eventualni budući napadi, napetosti u Francuskoj dodatno su pojačane, pošto je automobil u kome su se nalazile četiri osobe noćas udario policajku koja je obezbjeđivala predsjedničku palatu.

Dvije osobe su kasnije uhapšene, dok su druge dvije pobjegle.

Incident ispred Jelisejske palate nema očiglednih veza sa prošlonedjeljnim napadima i moglo bi da se radi o nesreći, saopštili su policija i tužilaštvo.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika