Novi proizvodi

NASA pomaže Nissanu u razvoju robotizovanog automobila

Nissan i Američka svemirska agencija (NASA) postigli su dogovor o petogodišnjoj saradnji u oblasti razvoja sistema za samoupravljajuća vozila i pripreme za komercijalnu primjenu ove tehnologije.
NASA pomaže Nissanu u razvoju robotizovanog automobila
Portal AnalitikaIzvor

Japanski proizvođač, koji je još 2013.objavio da radi na robotizovanom vozilu, dobio je moćnog saveznika. Dogovorom je predviđeno da stručnjaci iz NASA istraživačkog centra u Kaliforniji sarađuju sa inženjerima iz Nissanovog razvojnog centra, koji se takođe nalazi u ovom dijelu Sjedinjenih Država, prenosi b92. 

Dva tima će zajednički razvijati i testirati sisteme za autonomno upravljanje, softver i druge tehnologije koje će svoju primjenu naći u budućem Nissanovom samoupravljajućem automobilu.

Krunu saradnje predstavljaće testiranje flote robotizovanih prototipova kako bi se demonstrirala mogućnost primjene ove vrste vozila u svakodnevnom saobraćaju za prevoz ljudi i tereta. 

"Partnerstvo sa NASA će nam pomoći da razvijemo bezbjednu i pouzdanu tehnologiju za robotizovana vozila", istakao je izvršni direktor Nissana, Carlos Ghosn. 

On je dodao da će se ova tehnologija postepeno uvoditi u produkcijske modele, prije svega u električni Leaf, u periodu od 2016. do 2020. godine.

Portal Analitika