Politika

Uljarević: Koalicija u Novom labava, rotirajući model zanimljiv eksperiment

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević ocijenila je za Portal Analitika da je najava o rotirajućem modelu upravljanja u Herceg Novom od strane Demokratske partije socijalista (DPS) i građanske liste “Izbor” zanimljiv politički eksperiment. Ona smatra da je u Novom sklopljen jedan neubičajeno labav koalicioni sporazum, koji je proizvod real-političkih procjena pomenutih političkih subjekata.
Uljarević: Koalicija u Novom labava, rotirajući model zanimljiv eksperiment
Portal AnalitikaIzvor

“Na prvi pogled, po nekim svojim rješenjima, taj sporazum izgleda demokratski “pitko”, posebno u dijelu njihovih tvrdnji da će za svako mjesto u lokalnoj upravi raspisati konkurs i da pozivaju sve lokalne subjekte da participiraju sa svojim najboljim kadrovima u vršenju vlasti. Ako tome dodamo i rješenje o rotirajućem predsjedniku opštine, možemo konstatovati da je to u zoni političkog marketinga prilično dobro postavljeno. Time su se DPS i lista “Izbor” praktično obavezali javno samo na profesionalizaciju lokalne uprave u Herceg Novom, što bi svi trebalo da pratimo i da vidimo da li će se to zaista desiti”, kazala je Uljarević.

Pregovarački timovi DPS-a i “Izbora“ su nedavno  postigli dogovor o rotirajućem modelu upravljanja u Herceg Novom, po kojem bi prve dvije godine mandata “Izboru” pripalo mjesto predsjednika opštine, a DPS-u mjesto predsjednika Skupštine Opštine. Nakon toga, u posljednje dvije godine mandata došlo bi do rotacije na tim funkcijama.

Prema riječima Uljarević, biće zanimljivo dočekati trenutak rotacije i vidjeti koliko će koalicioni partneri tada biti spremni da ispune obećanje, jer nam, kako kaže, praksa ukazuje da su takvi modeli prilično izazovni.

S druge strane, ona navodi da je osnovano sumnjati u funkcionalnost rotirajućeg predsjednika opštine, posebno kad je u pitanju utvrđivanje njegove odgovornosti, tako i ukupnog izvršnog aparata kojim on upravlja. Naime, kaže ona, nije neočekivano da u slučaju problema dođe do prebacivanja odgovornosti sa jednog na drugog koalicionog partnera

“Naša politička praksa pokazuje da čvrsti koalicioni sporazumi, gdje imate jasno postavljen izbor predsjednika opštine u punom mandatu i utvrđenu odgovornost predstavljaju mnogo izvjesniji model za građane od ovog zanimljivog političkog eksperimenta”, ističe izvršna direktorka CGO.

Upitana da li je lista "Izbor" ugovaranjem koalicionog aranžmana sa DPS-om u Herceg Novom obamnula svoje birače, Uljarević kaže da odluka “Izbora” nije iznenađenje za njihove birače koji su, kako kaže, bili nezadovoljni dosadašnjom lokalnom upravom.

“Naime, čelnici liste “Izbor” su donijeli jednu real-političku odluku za koju smatraju da će imati ozbiljne razvojne efekte za grad Herceg Novi, očito vjerujući da će preko lokalnog DPS-a dobijati potrebnu podršku Vlade Crne Gore za realizaciju planiranih projekata. Ako se to desi, oni će imati opravdanje u svom biračkom tijelu. Ako to izostane i ako se taj aranžman, kao mnogi do sada u Crnoj Gori, pretvori u ispunjavanje partikularnih interesa imaćemo još jedan primjer političke manipulacije koja će posljedično destimulisati građanski aktivizam i dodatno smanjiti povjerenje u političke subjekte i političke partije u Crnoj Gori. Već u prvih godinu dana ćemo imati jasniji odgovor na ovo pitanje”, zaključila je Uljarević.

N.D.

Portal Analitika