Finansije

SAD: Kongres ukida regulaciju Vol strita

Zastupnički dom američkog Kongresa u kojem većinu imaju republikanci, donio je više mjera koje će, ističe Bijela kuća, „oslabiti i potkopati“ veliku finansijsku reformu Dod-Frenk donesenu nakon krize koja je izbila 2008. godine, i dobila ime Velika recesija, prenosi Index.
SAD: Kongres ukida regulaciju Vol strita
Portal AnalitikaIzvor

Uprkos prijetnji vetom predsjednika Baraka Obame, dom je odobrio paket mjera obuhvaćenih jednim dokumentom sa 271 glasom „za“ i 154 „protiv“, kako su uglavnom glasale demokrate.

Zakon koji još treba da prihvati Senat, skinuće obavezu velikih banaka da se riješe nekih derivata sa 2017. na 2019. godinu, na osnovu takozvanog Volkerovog pravila, nazvanog po imenu bivšeg predsjednika Američke centralne banke Pola Volkera.

Savezne rezerve su još u decembru dale bankama rok, pomjerivši krajnji datum za usklađivanje do 2017.

- Iznenađuje da veliki poslovni bankari, poznati po svojoj oštroumnosti i spremnosti da savjetuju klijente kako da restrukturiraju svoje kompanije, pa i čitave sektore, u više od pet godina nisu kadri da reorganizuju vlastite djelatnosti - našalio se tada Pol Volker (87) u saopštenju.

Ali, republikanci smatraju da je nužno što prije osloboditi poduzetnike propisa i uredaba koje smatraju skupim za privredu.

- Američka privreda teško probavlja hiljade stranica Dod-Frenka i stotine novih uredaba, a mali preduzetnici i brojni pojedinci koji traže poslove, računaju na Vašington kako bi učinili propise podnošljivijim - rekao je republikanac Rendi Nojgebauer.

Izvor: Index (index.hr)

Foto: politico.com

Portal Analitika