Abiznis

"Gasprom" najavio mogući prekid isporuke gasa EU

Ruski gigant Gasprom (Gazprom) upozorio je danas da bi snabdijevanje gasom u Evropske unije preko Ukrajine ove zime moglo da bude prekinuto, uprkos okvirnom sporazumu postignutom između Moskve i Kijeva, prenosi portal Index.
"Gasprom" najavio mogući prekid isporuke gasa EU
Portal AnalitikaIzvor

- Tranzit preko Ukrajine ove je zime još pod znakom pitanja - rekao je šef grupe Aleksej Miler nakon sastanka s novim potpredsjednikom Evropske komisije za energetiku Marošem Šefčovičem.

- Zbog finansijskih poteškoća Ukrajina nije mogla da kupi potrebne količine gasa u novembru i decembru prošle godine i rezerve u podzemnim skladištima blago su se smanjile – precizirao je on.

Agencija Frans pres (France Presse) ocjenjuje da je riječ o dosta čvrstom tonu koji je upotrijebio za prvu posjetu Ševčoviča Moskvi.

Oko polovine ruskog gasa potrošenog u Evropi dolazi preko Ukrajine i sukob Moskve i Kijeva oko ovog energenta već je dovodio do prekida isporuke za EU.

Da bi osigurala protok, Ukrajina na svojoj teritoriji ima velika podzemna skladišta.

Gazprom je u junu privremeno prekinuo isporuku Ukrajini, jer je Kijev odbio da plati dug nastao zbog rasta cijene gasa, nakon svrgavanja proruskog predsjednika Ukrajine i dovođenja nove prozapadne vlasti.

Portal Analitika