Društvo

Prijave za evropsku prijestonicu kulture do 23. oktobra

Krajem decembra prošle godine Evropska komisija je objavila poziv za prijavljivanje gradova zainteresovanih da postanu Evropska prijestonica kulture 2021. godine. Pravo učešća imaju gradovi sljedećih država kandidata / potencijalnih kandidata za članstvo u EU: Albanije, Bosne i Hercegovine, bivše jugoslovenske Republike Makedonije, Islanda, Crne Gore i Srbije.
Prijave za evropsku prijestonicu kulture do 23. oktobra
Portal AnalitikaIzvor

"Obavještavamo predstavnike zainteresovanih gradova da pažljivo pročitaju poziv, dostupan na: http://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/calls/general/2014-eac-a03_en.htm) i podnesu svoje prijave najkasnije do 23. oktobra tekuće godine. Više informacija se može dobiti i na sajtu Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori: www.delmne.ec.europa.eu", saopšteno je Portalu Analitika iz Delegacije EU u Crnoj Gori.

Ova inicijativa Evropske unije pokrenuta je 1985. godine i vremenom je prerasla u jedan od najambicioznijih projekata kulture u Evropi, kako po obimu tako i po svojim razmjerama.

Cilj ove inicijative jeste da proslavi kulturnu različitost Evrope i da istakne zajedničke odlike koje ove kulture u Evrope dijele, promovišući time međusobno razumijevanje, međukulturni dijalog i podižući svijest građana o pripadnosti zajedničkoj kulturnoj oblasti.

"Titula evropske prijestonice kulture takođe može doprinijeti dugoročnom društveno-ekonomskom razvoju gradova, jer ona može da predstavlja moćno sredstvo, za te gradove i regije u kojima se nalaze, pomoću kojeg se njihov kulturni život revitalizuje, podstiče se kreativnost, omogućava im se profilisanje na evropskom i širem međunarodnom nivou, te se stimuliše društvena kohezija", ističe se u saopštenju.

Portal Analitika