Abiznis

IVANOVIĆ: Ne možemo zabraniti uvoz genetski modifikovane hrane

U poljoprivredi ima jako puno posla i volim da započete poslove dovedem do kraja. Dok god budem ministar poljoprivrede baviću se ovim poslom na najbolji mogući način. Mislim da u ovom trenutku ovaj posao nema alternativu, a vidjećemo koliko ću dugo biti ministar poljoprivrede, izjavio je resorni ministar Petar Ivanović na godišnjoj konferenciji za novinare Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, upitan za komentar spekulacije da će biti imenovan na funkciju ministra finansija.
IVANOVIĆ: Ne možemo zabraniti uvoz genetski modifikovane hrane
Portal AnalitikaIzvor

Ivanović je, takođe odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao da Crna Gora kao članica Svjetske trgovinske organizacije (STO) nije u mogućnosti da zabrani uvoz genetski modifikovane hrane (GMO).

-Genetski modifikovana hrana se ne može tek tako pojaviti u Crnoj Gori. Zakon koji smo donijeli je štit od onoga što može bitu zloupotreba GMO", rekao je Ivanović.

On je istakao da je ministarstvo odmah reagovalo na nalaz Veterinarske inspekcije, koja je utvrdila prisustvo zabranjene supstance vinobrana u mesnim prerađevinama u mesarama i maloprodajnim objektima u tri crnogorske opštine.    

"Moramo jačati sve karike sistema u oblasti bezbjednosti hrane. Ako neko hoće da profitira kršeći zakon, to je hajdučija. Možda treba presipitati visinu kazni u ovoj oblasti, naročito za one koji ne krše zakon po prvi put. Iz ugla građana, potpuno je nevažno koja je institucija sistema zakazala vezano za bezbjednost hrane. Pozivam građane da sve uočene nepravilnosti u oblasti bezbjednosti hrane prijave ministarstvu, a onda je to naša briga. Ukoliko nepravilnosti koje je inspekcija konstatovala ne budu uklonjene u zadatom roku, objekti će biti zatvoreni- podvukao je Ivanović.     

On je precizirao da je učešće poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u BDP-u lani povećano na osam odsto, u odnosu na 7,4 odsto prethodne godine. Bruto dodata vrijednost u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva veća je za 34,9 miliona, ili za 15 procenata. U prvih jedanaest mjeseci 2014. u odnosu na isti period prethodne godine, ukupna razmjena poljoprivrednih proizvoda veća je 13,3 odsto. Učešće poljoprivrednih proizvoda u ukupnom izvozu iznosi 29,4 odsto, a u ukupnom uvozu 27,16 odsto. Ukupan izvoz veći je za 68,05 odsto. Pokrivenost uvoza izvozom dostigla je 20,3 odsto i veća je za 7,9 procenata u odnosu na prvih jedanaest mjeseci 2013. godine, kada je iznosila 12,4 odsto. Ukupna vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda u prvih devet mjeseci prošle godine veća je za 1,6 odsto u odnosu na isti period 2013.

"Uspjeli smo da poljoprivredu dovedemo u centar interesovanja javnosti i nastavili sa zavođenjem reda. U potpunosti smo realizovali Agrobudžet i isplatili sve premije korisinicima. To odgovara svima koji rade", rekao je ministar.

Ivanović je naveo da je lani u sektoru poljoprivrede otvoreno preko 700 novih radnih mjesta, od čega 220 u kompaniji "Vektra Jakić" biznismena Dragana Brkovića, koja se bavi drvopreradom.     

"Investirano je preko 12 miliona eura. U okviru MIDAS programa završena su 192 projekta ukupne vrijednosti 4,5 miliona. U oblasti drvoprerade investirano je preko sedam miliona. Potpisano je 70 novih ugovora u okviru MIDAS programa ukupne vrijednosti 1,2 miliona. Započet je IPARD-like program za koji je obezbijeđeno 4,1 miliona bespovratne podrške. Takođe, nastavili smo sa mjerama koje su doprinijele uvećanju stočnog fonda i povećanju površina pod zasadima. Povećani su zasadi vinove loze za 25 hektara i zasadi voća za 100 hektara. Potpisano je pet ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, površine 100 hektara. Proizvedena je i otkupljena rekordna količina mlijeka. Otvoreno je pet novih sirara. Povećan je broj kooperanata za 300, kao i broj otkupnih stanica", naglasio je Ivanović.

Kako je dodao, realizovani su svi planirani projekti u oblasti vodoprivrede i ruralne infrastrukture.

"Završeno je 17 novih vodovoda i četiri akumulacije. Preko 900 domaćinstva dobilo je vodu. Izgrađena je “Kuća meda” u Danilovgradu. Pokrenuta je proizvodnja u fabrici "Vektra Jakić". Otvorene su dvije fabrike za proizvodnju peleta i pogon za proizvodnju ogrijevnog drveta. Proizvodnja šumskih sortimenata u državnim šumama veća je za 12 odsto u odnosu na 2013, dok su koncesioni prihodi veći za 15 odsto. Započeto je obnavljanje šuma i pošumljavanje na površini od oko 300 hektara", istakao je Ivanović

Lani je u oblasti poljoprivrede usvojeno 14 zakona, i to Zakon o kooperativama, Zakon o maslinarstvu, Zakon o vinu, Zakon o vodama, Zakon o morskom ribarstvu i marikulturi, Zakon o šumama, Zakon o divljači i lovstvu, Zakon o duvanu, Zakon o identifikaciji i registraciji životinja, Zakon o sredstvima za zaštitu bilja, Zakon o zdravstvenoj zaštiti bilja, Zakon o sjemenskom materijalu poljoprivrednog bilja, Zakon o reproduktivnom materijalu šumskog drveća i Zakon o zaštiti biljnih sorti. Pripremljena su četiri zakona- Zakon o bezbjednosti hrane, Zakon o veterinarstvu, Zakon o zaštiti dobrobiti životinja i Zakon o stočarstvu. Donijeto je i preko 40 podzakonskih akata.

"Zaključeno je 20 ugovora o osiguranju. Podsjetiću da je broj zaključenih ugovora u 2012. bio dva, a 2013. godine devet. U 2014. smo dobili 2.346 zahtjeva građana. Svim građanima koji su nam se obratili poslati su odgovori. Trenutno je u proceduri rješavanja 269 zahtjeva. Na preostalih 2.077 je odgovoreno, ili su ti zahtjevi riješeni. Poređenja radi, 2013. godine dobili smo 1.257 zahtjeva", kazao je Ivanović.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je tokom 2014. od jedne NVO primilo 195 zahtjeva za slobodan pristup informacijama.

"Navedeni zahtjevi u okviru kojih je tražen pristup informacijama sadržali su ukupno 363 pitanja. Od 195 pristiglih zahtjeva, do sada je donijeto 178 rješenja, od čega je dozvoljen pristup informacijama za 113 zahtjeva, a odbijen pristup za 65 zahtjeva. U obradi je 17 zahtjeva. Iznijeti podaci dovoljno govore sami za sebe, o otvorenosti i transparentnosti ministarstva. Ali postoje granice, koje su određene mjerom da otvorenost ne ugrožava redovan rad ministarstva", zaključio je Ivanović

Portal Analitika