Politika

MAROVIĆ: Protesti zbog dolaska Tačija pokušaj vraćanja u prošlost

Potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozar Marović, kazao je danas da je najava protesta zbog posjete Hašima Tačija Podgorici pokušaj povratka u prošlost i podizanja nacionalnih tenzija i netrpeljivosti prema političkim predstavnicima drugih naroda, koje su dramatično mnogo koštale naš region.
MAROVIĆ: Protesti zbog dolaska Tačija pokušaj vraćanja u prošlost
Portal AnalitikaIzvor

”To je pokušaj zaustavljanja budućnosti, tolerancije, vladavine prava i bezuspješnog nastojanja da Crnu Goru u svakoj prilici pokušaju ustalasati, destabilizovati, okriviti za sve što je drugima, uključujući i bratsku Srbiju, dozvoljeno. Njima, ili bar velikom dijelu njih, nažalost smeta što Crna Gora postoji kao nezavisna, međunarodno priznata zemlja, što slijedi politiku EU, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, što je na putu ulaska u NATO, što je u odličnim odnosima sa Beogradom i faktor stabilnosti u regionu. Nažalost, protiv svega toga i svih tih vrijednosti bori se većinski dio opozicije u Crnoj Gori. Vjerujem da to vide i u Vašingtonu i u Briselu i u Moskvi. To je politika koja je zbog svega toga gubila i izgubiće i u ovom novom planiranom pokušaju vraćanja u devedesete, umjesto da slijede godine novog milenijuma, koje su put za mirniji, građanski, evropski region i Crnu Goru u njemu”, ističe se u saopštenju Marovića.

On je rekao da Crna Gora želi dobre odnose sa svim susjedima i dodao da je Crna Gora priznala Kosovo i da poštuje relanost institucija Kosova.  Marović napominje da su i u Crnoj Gori, kao i u Srbiji, u službenim posjetama boravili predstavnici Vlade Albanije i  da su premijeri Srbije u više kontinuiranih susreta u stalnom dijalogu imali susrete sa Tačijem.

”Uz puno poštovanje Albanaca u Crnoj Gori, kao važnog subjekta građanske stabilnosti i nacionalne tolerancije, država radi sa institucijama Kosova na jačanju ustavne pozicije Crnogoraca na Kosovu. Crna Gora u novijem vremenu nikad nije imala bolje odnose sa Srbijom, čiji dijalog sa institucijama Kosova u potpunosti podržavamo radi zaštite svih prava Srba na Kosovu, kao i vjerske i duhovne baštine srpskog naroda”, naglasio je Marović.

Portal Analitika