Politika

Kaluđerović: Nuhodžić što prije da sazove sjednicu Odbora za bezbjednost

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Velizar Kaluđerović zatražio je od predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludina Nuhodžića da u najskorije vrijeme sazove sjednici tog tijela, jer je, kao kaže, puno veoma značajnih pitanja iz sfere bezbjednosti koja nameću potrebu da budu ozbiljno razmotrena, a Odbor ima zakonsku nadležnost i obavezu da vrši parlamentrni nadzor nad radom cjelokupnog obavještajno-bezbjedonosnog sektora Crne Gore.
Kaluđerović: Nuhodžić što prije da sazove sjednicu Odbora za bezbjednost
Portal AnalitikaIzvor

Kaluđerović je, polazeći od zakonske obaveze Vijeća za nacionalnu bezbjednost, aktuelne situacije u dijelu obavještajno-bezbjednosnog sektora Crne Gore, kao i aktuelnih međunarodnih bezbjednosnih prilika Nuhodžiću postavio nekoliko pitanja.

"Da li Vijeće za nacionalnu bezbjednost izvršava svoju obavezu propisanu članom 10 stav 2 Zakona o osnovama obavještajno-bezbjedonosnog sektora Crne Gore da najmanje dvomjesečno izvijesti Odbor o pitanjima iz svog djelokruga i koliko je Odboru do sada dostavljeno takvih izvještaja? Da li planirate da ubrzo sazovete sjednicu Odbora na kojoj bi se upoznali sa dostavljenim izvještajima Vijeća za nacionalnu bezbjednost, a u slučaju da nijesu dostavljeni konstatujemo nepoštovanje Zakona od strane Vijeća, čiji je predsjednik  po funkciji Predsjednik Vlade Crne Gore, u vrlo osjetljivoj sferi i u vrlo osjetljivim bezbjedonosnim prilikama", pita se Kaluđerović.

On je podsjetio da je saglasno članu 8 Zakona, Vlada imenovala Vijeće za nacionalnu bezbjednost koje je u septembru 2014. godine održalo svoju prvu sjednicu.

"Podsjećam da je članom 10 stav 2 navedenog Zakona propisana obaveza Vijeća za nacionalnu bezbjednost da najmanje dvomjesečno izvještava Savjet za odbranu i bezbjednost i Odbor za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore o pitanjima iz svog djelokruga. Zakonom su u djelokrug Vijeća za nacionalnu bezbjednost data izuzetno značajna pitanja kao što su: razmatranje pitanja iz oblasti odbrane i bezbjednosti i drugih pitanja iz djelokruga obavještajno-bezbjedonosnog sektora i razmatranje obavještajno-bezbjednosne procjene rizika i prijetnji po nacionalnu bezbjednost Crne Gore", zaključuje se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Portal Analitika