Politika

Radunović: Ključan napredak u poglavljima 23 i 24

Poglavlja 23 i 24 važna su za sprovođenje ključnih reformi u cilju jačanja vladavine prava u Crnoj Gori, a bez borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala neće biti napretka u drugim poglavljima, smatra predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije, Slaven Radunović.
Radunović: Ključan napredak u poglavljima 23 i 24
Portal AnalitikaIzvor

Radunović je naveo da su poglavlja 23 i 24 nemjerljivo važna, ne samo za proces pristupanja EU, već i za sprovođenje ključnih reformi u cilju jačanja vladavine prava u Crnoj Gori.

On je agenciji Mina kazao da je Crna Gora, u Izvještaju o napretku za ovu godinu, prvi put upozorena na postojanje “klauzule balansa”, koja podsjeća da će napredak u ispunjavanju prelaznih mjerila u ovim poglavljima (ili nedostatak istog) direktno uticati na tempo sveukupnih pregovora, uključujući i agende budućih međuvladinih konferencija.

“Ja ne bih volio da do aktiviranja ove klauzule dođe, ali bez jasne političke volje za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, neće biti napretka ni u drugim poglavljima”, ukazao je Radunović.

Kako je kazao, to nije zbog činjenice da EU traži konkretne pomake u poglavljima 23 i 24, već i zbog toga što se ta pitanja provlače i kroz mnogo drugih poglavlja.

“Pravna država znači i uspostavljanje efikasnih i transparentnih administrativnih postupaka, osnivanje preduzeća bez barijera, transparentnost procedura javnih nabavki, zdravstveni sistem koji ne poznaje korupciju”, pojasnio je Radunović.

On je saglasan da se ne smiju zapostaviti ni ostala poglavlja, naročito ona koja su teška i finansijski zahtjevna, poput poglavlja 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj, 13 – Ribarstvo i 27 – Životna sredina.
“U tom dijelu, imaćemo obavezu da ispunimo brojne zahtjeve, ne samo one koji se tiču jačanja pravnog i institucionalnog okvira, već i u pogledu unapređenja proizvodnog procesa, razvoja ekoloških standarda i drugi”, naveo je Radunović.

Zbog toga je, smatra on, neophodno da se iskoristi sva ekspertiza i finansijsku pomoć koju pruža EU kroz pretpristupne fondove.

Izvor: Mina
Foto: rtcg.me

Portal Analitika