Društvo

JOVANOVIĆ: Sticajem okolnosti, imali smo uvid u protokol Tačijeve posjete

Milenko Jovanović, predsjednik Saveza udruženja raseljenih sa Kosova kazao je za Portal Analitika da je za protest izabran petak a ne četvrtak, kada Hašim Tači stiže u Podgoricu, jer imaju informaciju da će prekosjutra biti najzgusnutije aktivnosti potpredsjednika Vlade Republike Kosovo i ministra vanjskih poslova.
JOVANOVIĆ: Sticajem okolnosti, imali smo uvid u protokol Tačijeve posjete
gordana borović
gordana borovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

„Sticajem okolnosti imali smo uvid u protokol posjete“, kazao je sagovornik Portala Analitika, odgovarajući na pitanje kako to da znaju raspored Tačijevih aktivnosti u Crnoj Gori, u koji još uvijek nisu upućeni ni novinari.

Jovanović je dalje precizirao da će protestni skup zakazan u petak u podne biti održan stotinjak metara ispod Vile Gorica, bliže zgradi CANU, jer je ulica ispred Vile dosta skučena, te da su se juče u Centru bezbjednosti Podgorica dogovorili o neophodnim detaljima u vezi protesta za koji je uredno dobijena dozvola.

Jovanović, inače novinar portala In4S i dnevnog lista Dan, kazao je da za prekosjutra nije predviđeno da govori bilo ko od političkih lidera, ali da su sve partije, uključujući i one iz koalicione vlasti, ali i albanske, pozvane da pošalju svoje predstavnike.

„Mi znamo da ima i Albanaca koji su solidarni sa nama i koji će biti u prvim redovima sa nama. Pozvali smo i sve nevladine organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava, neka na konkretnom primjeru pokažu dosljednost. Ukoliko se ne pojave, nemaju moralno pravo da pričaju o ljudskim pravima. Na protestu će, svakako, govoriti samo predstavnici naših udruženja, predstavnici porodica nestalih, kojima su najbliži završili u famoznoj ’žutoj kući’, onih koji su nasilno protjerani sa svojih ognjišta 1999. godine  od strane OVK i Hašima Tačija“, kazao je sagovornik Portala Analitika.       

Jovanović smatra  „nevjerovatnim“ da sa Tačijem treba da se vide crnogorski predsjednici države, parlamenta i vlade, te ministar vanjskih poslova.

Sagovornik Portala Analitika još jednom je ponovio stavove koje on i organizacije na čijem je čelu imaju o Tačiju – da je OVK, na čijem je čelu bio aktuelni kosovski ministar, „zločinačka i kanibalska“, da je bila na crnoj listi evropskih država i SAD-a, te da je riječ  o nekome koga je i Savjet Evrope osumnjičio kao organizatora trgovine organima.

Ponovio je i stav da za njega i organizacije koje predstavlja Tači nije zvaničnik, jer dolazi iz za njih nepostojeće države.

G.B.

 

 

Portal Analitika