Kultura

Nova provokativna parola Olivera Frljića na zgradi HNK u Rijeci

Na zgradi HNK „Ivana pl. Zajca“ u Rijeci u ponedjeljak uveče postavljen je novi transparent na kome piše „PREDSJEDNICE - DOBRODOŠLI U HRVATSKO GLUMIŠTE“, prenosi T portal.
Nova provokativna parola Olivera Frljića na zgradi HNK u Rijeci
Portal AnalitikaIzvor

Natpis na plakatu pisan velikim štampanim slovima i prilično je dvosmislen: može se tumačiti kao poziv u hrvatsko glumište i pozorište, ali i kao poziv u predstavu reditelja Olivera Frljića i dramaturga Marina Blaževića „Hrvatsko glumište“, koja tematizuje hrvatski teatar u vrijeme NDH i devedesetih.

To je predstava koja je izazvala veliko negodovanje prozvanih aktera hrvatske kulture devedesetih, a koji su i danas aktivni, ponajviše onih kojima je Frljić namijenio „uloge“ na donjem vešu glumaca.

Nakon što je plakat juče postavljen na Fejsbuk (Facebook) stranici riječkog HNK, objavljen je i poziv teatra kojim traže najšovinističkiji komentar vezan za tu instituciju ili njegovo rukovodstvo.

- Za inspiraciju, pročitaj narodnu mudrost koja se pojavila ispod teksta u Novom listu. Svoje priloge šalji u naš inbox, kači po društvenim mrežama ili ispod vijesti o našim aktivnostima, i otkrij imaš li talenta za fašistu - stoji u statusu na Facebook stranici riječkog HNK.

Iz te pozorišne kuće naglašavaju da se radi o ironičnom komentaru učestalih napada na njih i njihov rad, kao i na brojne šovinističke komentare na rad Frljića.

T portal podsjeća da je Oliver Frljić nedavno dobio nagradu Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj za promociju empatije i stvaranja distance prema govoru mržnje svojim predstavama „Aleksandra Zec“ i „Hrvatsko glumište“, kao i postavljanjem natpisa „Hrvatsko LGBT kazalište 'Ivana pl. Zajca'“ i „Čestitamo Dan nezavisnosti“ uz zastavu duginih boja na čelo pozorišta na Dan hrvatske neovisnosti. Tada su iz uprave HNK „Ivana pl. Zajca“ objasnili da time žele da upozore na kršenje prava manjina i da manjinama otvore vrata pozorišta. Posljednja akcija bilo je postavljanje velikog portreta Bojana Glavaševića s natpisima „Ja ne mrzim“ i „Heroj, a ne zločinac“ na zgradu HNK u Rijeci. Riječ je o pomoćniku ministra branitelja koji se našao na udaru hrvatskih udruženja boraca iz 90-tih, nakon što je kazao da „među hrvatskim braniteljima koji su pobijedili u ratu i imaju brojna prava, postoji niz slučajeva oboljelih od PTSP-a i malignih bolesti, dok kod pripadnika srpskih jedinica, koje su izgubile rat i nemaju sličnih prava, nema ni pojave PTSP-a“.

Izvor: T portal (tportal.hr)

Portal Analitika