Svijet

Predsjednik Italije podnio ostavku

Predsjednik Italije Đorđo Napolitano podnio je ostavku nakon devet godina na toj funkciji, saopštila je danas njegova kancelarija.
Predsjednik Italije podnio ostavku
Portal AnalitikaIzvor

Napolitano je upravo potpisao pismo o ostavci, koje će zatim uručiti premijeru Mateu Renciju i predsjednicima Senata i Predstavničkog doma italijanskog parlamenta, prenijela je agencija ANSA.

Napolitano je prije dvije nedelje u novogodišnjem obraćanju Italijanima najavio da će uskoro podnijeti ostavku na položaj šefa države, prenio je Rojters. 

Napolitano, koji će 29. juna naredne godine napuniti 90 godina, rekao je u novogodišnjem obraćanju da je to njegova lična odluka, povezana sa tim što je dostigao doba koje donosi ograničenja i teškoće u ispunjavanju važnih i odgovornih obaveza. 

Pored toga, kako je rekao, njegova ostavka usmjerena je na brigu o zaštiti nacionalnih interesa Italije, a od političkih snaga očekuje da će odgovorno pristupiti izboru novog šefa države. 

Napolitano je podnio ostavku u trentuku kada je Italija dovršila predaju rotirajućeg predsjedavanja Evropskom unijom Letoniji. 

Napolitano je prvi predsjednik u istoriji Italije koji je reizabran, a takođe je i prvi komunista koji je obavljao ovu dužnost. (B92)

Portal Analitika