Region

Ministarka Zorana MIHAJLOVIĆ: Do 2020. završićemo autoput do granice sa Crnom Gorom

Na zajedničkoj sjednici dvije vlade koja je dogovorena za mart razgovaraćemo o projektu autoputa Beograd – Južni Jadran, o rekonstrukciji pruge Beograd - Bar i svim drugim partnerskim projektima za koje postoje mogućnosti i planovi. Odnosi Srbije i Crne Gore su nikad bolji, pa očekujem konstruktivni dijalog o daljoj saradnji, razmjeni iskustava i ideja, kazala je sagovornica Portala Analitika
Ministarka Zorana MIHAJLOVIĆ: Do 2020. završićemo autoput do granice sa Crnom Gorom
gordana borović
gordana borovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Zorana Mihajlović kazala je za Portal Analitika da se za 2020. godinu planira završetak radova na autoputu do granice sa Crnom Gorom. Taj se put, kako je precizirala ministarka Mihajlović, gradi u tri dionice, od kojih je jedna, Ub – Lajkovac, završena, dok se za ostale dvije već u prvom kvartalu ove godine očekuje ugovaranje poslova po koncesionom modelu.

“Za dionicu Požega – Boljare u dužini od 107 kilometara čija je procijenjena vrijednost 1,8 milijardi eura, prostorni plan i priprema projektno – tehničke dokumentacije biće urađeni tokom ove godine”, kazala je sagovornica Portala Analitika.

Mihajlović nije imala precizan odgovor na pitanje da li je Srbija definitivno odustala od kupovine Luke Bar. “Vlada Srbije nije biznismen koji trguje”, kazala je ministarka diplomatski.

Ocjenjujući odnose između dvije države “nikad boljim”, ona je dodala da je značajan korak otopljavanja tih odnosa upravo proljećna zajednička sjednica dvije vlade ali, još više - početak popravke putne infrastrukture u kojoj najznačajniju ulogu ima Ministarstvo na čijem je čelu.                   

ANALITIKA: Zajednička sjednica Vlada Srbije i Crne Gore dogovorena je za mart ove godine. Koji konkretni poslovi mogu da proisteknu iz te zajedničke sjednice?

MIHAJLOVIĆ: Na susretu dvije vlade razgovaraćemo o projektu auto-puta Beograd – Južni Jadran, rekonstrukciji pruge Beograd-Bar i svim drugim partnerskim projektima za koje postoje mogućnosti i planovi. Odnosi Srbije i Crne Gore su nikad bolji, pa očekujem konstruktivni dijalog o daljoj saradnji, razmjeni iskustava i ideja.  

ANALITIKA: Sjednici treba da prethodi formiranje radne grupe dvije Vlade za razmatranje zajedničkih projekata iz oblasti energetike, infrastrukturei saobraćaja.zorana1401okDa li je radna grupa formirana i može li eventualna rekonstrukcija Vlade Srbije da uspori saradnju u pomenutim oblastima?

MIHAJLOVIĆ: Radna grupa nije još formirana ali očekujem da se to dogodi do kraja januara, dakle, prije zajedničke sjednice. Cilj rekonstrukcije svakako nije usporavanje bilo čega, već omogućavanje još efikasnijeg rada vlade tako da apsolutno nema mjesta usporavanju.

ANALITIKA: Nakon decembarskog Samita Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu ponovo se govori o rekonstrukciji pruge Beograd – Bar. Možete li precizno reći kada će početi radovi na rekonstrukciji dijela pruge kroz Srbiju?

MIHAJLOVIĆ: Planirano je da se rekonstrukcija pruge na dijelu kroz Srbiju, koja podrazumijeva radove na dovođenju pruge u projektovano stanje, izvodi po dionicama. U toku je izrada glavnog projekta za prvu dionicu pruge Resnik-Valjevo i očekuje se da će radovi početi u drugoj polovini 2015. godine.

ANALITIKA: Koliko će koštati rekonstrukcija pruge Beograd – Bar kroz Srbiju, budući da je jula 2010. saopšteno da će rekonstrukcija cijele pruge koštati 337 miliona eura, od čega Srbija treba da obezbijedi 198 miliona eura? Međutim, septembra prošle godine Portal Analitika je iz vašeg ministarstva dobio odgovor da će dionica samo kroz Srbiju koštati 300 miliona eura. Šta je toliko poskupjelo rekonstrukciju i da li to poskupljenje odlaže početak radova?

MIHAJLOVIĆ: Na osnovu tehničko-ekonomske studije revitalizacije pruge Beograd-Bar iz 2010. godine, procijenjena su potrebna sredstva od oko 200 miliona eura za dio pruge u Srbiji. Očekuje se da će vrijednost investicije biti veća od procijenjene u studiji, zbog proteka vremena koje je uticalo na pogoršano stanje pruge, povećanog obima potrebnih radova na građevinskoj i elektrotehničkoj infrastrukturi i njihovih cijena, odnosno uticaja inflacije. Tačna vrijednost investicije može se utvrditi tek nakon izrade glavnih projekata glavne opravke pruge. Za sada znamo da je vrijednost materijala oko 80 miliona dolara a vrijednost usluga, odnosno radova je oko 120 miliona dolara. Ruska strana učestvuje sa oko 60 odsto, a srpska sa 40 procenata ukupne investicije.  zorana2ok1401

ANALITIKA: Da li je Srbija definitivno odustala od kupovine Luke Bar?

MIHAJLOVIĆ: Vlada Srbije nije biznismen koji trguje. Uloga i cilj vlade Srbije je da stvori uslove za ulaganje, da privrednicima omogući ambijent u kome može tržišno da se posluje, da poslovna klima bude atraktivna investitorima koji u tome mogu prepoznati svoje poslovne interese koji će onda i nama donijeti više novca za razvoj, više radnih mjesta, rast BDP-a i životnog standarda.

ANALITIKA: Od kada ste Vi na čelu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture uveden je red u izgradnju puteva, poštuju se rokovi i rekli ste da nema novih aneksa ugovora na postojeću gradnju puteva. Kada možemo očekivati završetak autoputa do granice sa Crnom Gorom?

MIHAJLOVIĆ: Prema planu put Beograd – Požega se gradi na tri dionice. Rok za završetak radova je polovina 2017, a do sad je završena dionica Ub – Lajkovac. U prvom kvartalu ove godine se očekuje ugovaranje još dvije dionice po koncesionom modelu. Za dionicu Požega – Boljare u dužini od 107 kilometara čija je procijenjena vrijednost 1,8 milijardi eura, prostorni plan i priprema projektno – tehničke dokumentacije biće urađeni tokom ove godine dok je planirani završetak radova do 2020. godine.

ANALITIKA: Premijer Srbije ali i ministri prilikom susreta sa crnogorskim kolegama uvijek kažu da Srbija hoće najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom. Kada će građani konkretno osjetiti poboljšanje u tim odnosima?

MIHAJLOVIĆ: Srbija i Crna Gora imaju tradicionalno dobre odnose koji su intenzivirani za vrijeme mandata vlade Aleksandra Vučića. Takođe, građani ove dvije zemlje su povezani na način koji se rijetko viđa u smislu da nema jezičkih barijera, da su obostrano dobro poznati mentalitet, način razmišljanja, životne navike, da se ljudi prepoznaju kao prijateljski narod. Građani Srbije i Crne Gore putuju sa ličnom kartom, saobraćajno su dobro povezani, tradicionalni su turisti jedni kod drugih. Mislim da su druge zemlje daleko od odnosa koji imaju građani i vlade Srbije i Crne Gore.

 

 Violeta CVEJIĆ

 

Portal Analitika