Društvo

DF: Javni servis u službi režima

Crnogorski Javni servis ne ispunjava ni minimum propisanih kriterijuma, ocijenjeno je iz Demokratskog fronta (DF) i poručeno da je to televizija u službi režima na vlasti.
DF: Javni servis u službi režima
Portal AnalitikaIzvor

„Ako po definiciji javni servis ima obavezu da obrađuje i emituje teme od javnog interesa za sve građane i da njeguje visoke profesionalne standarde, onda je jasno da crnogorski javni servis ne ispunjava ni minimum propisanih kriterijuma. Definicija za „naš“ Javni servis bila bi – Televizija u službi režima na vlasti“, kazali su iz DF-a.

Zato, kako se navodi, i nije slučajno da se čak i evropske institucije u svojim zaključcima kritički osvrću na neprofesionalnost i političku pristrasnost crnogorskog javnog servisa.

„Da su novinari i urednici RTCG svoj rad podredili interesima Demokratske partije socijalista (DPS) mogli smo se iznova uvjeriti gledajući informativni program posljednjih nekoliko dana. Nije ništa novo da gledajući ono malo programa što proizvede RTCG stičemo utisak da živimo u zemlji snova, zemlji ekonomskog prosperiteta i razvijene demokratije“, saopšteno je iz DF-a.

U DF-u su, kako su rekli, ne očekujući da na Javnom servisu gledaju samo priče koje kritikuju aktuelni režim, ipak zapanjeni najjeftinijom propagandom u Dnevniku, „o novom podgoričkom gradonačelniku Migu , koji sve više treba da podsjeća na svemoćnog Mila“.

„Sve i da povjerujemo u serviranu nam priču, a teško da to možemo, kao prvo i najlogičnije pitanje nakon odgledanog priloga jeste – zar ne postoje službe u okviru glavnog grada, ili možda profesionalci zaduženi za komunikaciju sa građanima koji bi valjda trebalo da rade taj posao, a za koji uostalom i primaju platu“, kazali su iz DF-a.

Ovako, kako se dodaje, ostaje samo zapanjenost i gorak ukus jeftine i kič propagande. „Koja, između ostalog, pokazuje koliko novinari i urednici Javnog servisa potcjenjuju gledaoce vjerujući da im mogu „prodati“ bajku u svojoj režiji“.

„Ako i povjerujemo, zašto ne bismo svi napisali po jedan mejl svemoćnom Migu, a imali bismo o čemu, i onda pozvali Javni servis da zajedno čekamo poziv koji se ne odbija. Možda će i neki građanin bez članske karte vladajuće koalicije imati sreće da ga nazove gradonačelnik, i to kasno u noć kad završi mnogobrojne obaveze“, kaže se u saopštenju.

Iz DF-a su upitali „zar nije obaveza novinara javnih servisa, pa i ovog „našeg“ da se, osim što hvali vlastodršce, bavi recimo neispunjenim obećanjima izvršne vlasti“.

„Valjda je to u interesu građana, koji i finansiraju „svoj„ Javni servis. Zar nije logično i da se u emisiji RTCG u kojoj gostuje ministar turizma čuje i drugačije mišljenje o stanju u toj oblasti, nego da slušamo i gledamo samozadovoljnog ministra, koji, onako sam i neuznemiravan u studiju, izriče pohvale na račun Javnog servisa“, saopšteno je iz DF-a.

To ih, kako su rekli, i ne čudi, nego samo još jednom potvrđuje za koga radi televizija „svih građana“.

„Nažalost moramo zaključiti da nema nade da će sa ovom uređivačkom politikom, i ovom partijom na vlasti građani Crne Gore dobiti svoj javni servis, osim što će iz godine u godinu slušati vapaje za povećanjem budžeta televizije koja gotovo da i ne proizvodi sopstveni program“, zaključuje se u saopštenju DF-a.

Portal Analitika