Svijet

ID: Dječak ubio ruske špijune

Pripadnici Islamske države objavili su snimak na kojem dječak ubija dvojicu ljudi osumnjičenih da su radili za ruske obavještajne službe.
ID: Dječak ubio ruske špijune
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenosi agencija AFP, dvojica ubijenih su najprije ispitivani o navodnim namjerama da se infiltriraju u redove ID u Siriji.

Da džihadisti mnogo vremena posvećuju usavršavanju rada na video-snimcima svojih zločina, pokazuje i to što narator govori na ruskom jeziku.

Jedan od ubijenih je rekao da je državljanin Kazahstana i da ga je Federalna bezbjednosna služba Rusije unajmila i poslala u Siriju kako bi se on pridružio Islamskoj državi i pokupio informacije.

Drugi zarobljeni nije otkrio svoje državljanstvo, a rekao je da ga je takođe FBS Rusije poslala u Siriju, ali sa zadatkom da ubije neimenovanog pripadnika Islamske države.

Sumnja se da je on trebalo da ubije nekog od čečenskih boraca koji se nalaze u samom hijerarhijskom vrhu paravojne formacije.

Nakon ispitivanja snimak je prikazao dvojicu zarobljenih, jednog borca ID i dječaka, naoružanog pištoljem.

Nekoliko trenutaka kasnije dječak je obojicu zarobljenih ubio, potom istakavši da će kad odraste želeti da ubija nevjernike. Rekao je da se zove Abdulah i da je iz Kazahstana.

Ruska FBS se još nije oglasila povodom ovog slučaja. 

Portal Analitika