Region

Haški tribunal odlučio: Šešelj ostaje na slobodi

Raspravno vjeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev tužilaštva da vrati u sudski pritvor optuženog lidera SRS Vojislava Šešelja sa privremene slobode, objavljeno je u Hagu.
Haški tribunal odlučio: Šešelj ostaje na slobodi
Portal AnalitikaIzvor

U odluci koja nosi današnji datum, Raspravno vjeće takođe se proglasilo nenadležnim za Šešeljev zahtjev da kazne glavnog tužioca Serža Bramerca "zbog nedozvoljenog ponašanja".

Raspravno vjeće takođe navodi da tužilaštvo nije uložilo žalbu na odluku o puštanju Šešelja na privremenu slobodu, a da sada traži preispitivanje te odluke, što je moguće samo na osnovu novih činjenica, kojih nema.

Novoimenovani sudija Madaje Nijang usprotivio se odluci većine.

Šešelj je, odlukom Raspravnog vjeća, 12. novembra privremeno oslobođen iz pritvora Tribunala iz humanitarnih razloga, zbog njegove bolesti, kako bi liječenje mogao da nastavi u Beogradu.

Vjeće se proglasilo nenadležnim za prvu kategoriju argumenata i navelo da tužilac može da kritikuje odluku Vjeća koju smatra manjkavom samo putem žalbe. Umjesto toga tužilaštvo je zatražilo preispitivanje odluke, što je moguće samo na osnovu novih činjenica, kojih, kako se navodi, nema.

Povodom navodnog kršenja privremene slobode od optuženog, podsjeća se da su nalogom od 6. novembra prošle godine navedeni sledeći uslovi - da nema nikakav kontakt sa svjedocima ili žrtvama i da ne pokušava da na njih utiče, da ne sprječava pravnu proceduru ili tok pravde i da se pojavi pred Sudom kada mu bude naloženo.

Tužilaštvo je navelo da je Šešelj prekršio uslove time što je izjavio da nikad više neće da se vrati u Hag, ali kako primjećuje Sudsko vjeće, za sada Šešelju nije ni naređeno da se vrati u Hag, pa prema tome on nije prekršio nikakvo uputstvo u tom smislu.

 

Portal Analitika