Protokol

Riga: Proširenje važan dio aktuelnog predsjedavanja EU

Državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović i generalna direktorka za evropske poslove u MVPEI Snežana Radović učestvovali su danas na sastanku generalnih direktora za evropske poslove koji je održan u Rigi.
Riga: Proširenje važan dio aktuelnog predsjedavanja EU
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku, koji je organizovan u okviru letonskog predsjedništva EU, je razgovarano o prioritetima predstojećih šest mjeseci, saradnji u pravcu njihove realizacije, kao i aktuelnim pitanjima od značaja za EU.

Imajući u vidu aktuelne izazove u političkim, ekonomskim i međunarodnim kretanjima, EU je definisala tri prioriteta koji će biti u fokusu latvijskog predsjedništva: konkurentna, digitalna i angažovana Evropa. U okviru njih će se raditi na stvaranju novih radnih mjesta i postizanju ekonomskog rasta, razvoju baze za stvaranje digitalne Evrope i uključivanju EU u pitanja od globalnog značaja.

Na sastanku je istaknuto da politika proširenja ima svoje mjesto među postavljenim prioritetima i da ostaje važan dio aktuelnog predsjedništva EU posebno imajući u vidu  njen značaj u promovisanju političke stabilnosti i ekonomskog napretka u Evropi. U tom kontekstu je naglašeno da će u fokusu predsjedništva Letonija biti dalje napredovanje pregovora o pristupanju s Crnom Gorom. Ponovljena je podrška svim državama Zapadnog Balkana u procesu pristupanja EU i istaknuto da će brzina napredovanja prema članstvu, kao i dosad, biti zasnovana na individualnim rezultatima država kandidata.

Ambasador Pejović je pozdravio odluku da proširenje bude među prioritetima letonskog predsjedništva i istakao da to pokazuje dosljednost politike EU kada je u pitanju evropska perspektiva država Zapadnog Balkana. On je predstavio dosadašnje rezultate iz pregovaračkog procesa i istakao da će Crna Gora iskoristiti naredni period u pravcu intenziviranja reformskih procesa i napredovanja prema članstvu u EU.

Tokom posjete Rigi, Pejović je imao sastanak s državnim sekretarom za evropske poslove Letonije Andrejsom Pildegovičem. Sagovornici su razmijenili mišljenje o daljim aktivnostima Crne Gore u procesu pristupanja EU, kao i o mogućim poljima saradnje. Istaknuta je podrška latvijskog predsjedništva u pravcu nastavka uspješnog sprovođenja reformi i održavanja dobre dinamike pristupnih pregovora.

Portal Analitika