Muzika

Pino Danijele posljednji put u Napulju (VIDEO)

Urna Pina Danijelea od juče je izložena u sali „Baroni“ tvrđave Maskio Anđojino (Maschio Angioino), mjestu koje je glavni simbol rodnog grada čuvenog kantautora – Napulja, i tu će se nalaziti narednih deset dana.
Pino Danijele posljednji put u Napulju (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Italijanska agencija ANSA prenosi da je njegova urna smještena u centralnu prostoriju tvrđave, uz počasnu gardu gradske policije i okićena lentom Napulja. Uz nju je buket crvenih ruža i grb sa bojama njegovog tima, Napolija.

Već tokom prvog dana, brojni Napolitanci i poštovaoci Danijelea došli da još jednom odaju poštu preminulom muzičaru. Među prvima je bio gradonačelnik Napulja, Luiđi de Magistris, a sa njim je bio i Nelo Danijele, brat Pina.

1301pino1Dan ranije, na gradskom Stadionu „San Paolo“, utakmica Napoli – Juventus bila je posvećena ovom neponovljivom „pjesniku Napulja“. Kao što se nekada skandiralo Maradoni, cijeli stadion je ovog puta vikao „Pino, Pino“ i u njegovo ime u glas otpjevali brojne pjesme čiji je autor. Prije utakmice obratio se predsjednik Napolija, Aurelio De Laurentis, koji se sa centra terena „podsjetio i govorio u slavu jednog velikog Napolitanca, Pina Danijelea“. De Laurentis je podsjetio i da je u subotu Napulj takođe ostao bez proslavljenog reditelja Franćeska Rosija. Na stadionu su se pojavili brojni transparentim na kojima su bili ispisani stihovi Danijelea i posljednji pozdravi.

U međuvremenu, opljačkana je kuća muzičara koja se nalazi u Maremi i iz nje odnesene dvije gitare – akustična i električna – i više predmeta u vrijednosti 500 eura. Policiju je o upadu informisala posljednja partnerka Danijelea, Amanada Bonini, koja je to otkrila kada se nakon višednevnog odsustva vratila kući.

Kako je ranije najavljeno, Danijele će biti sahranjen u Maljano, u Toskani, „kako je navedeno u njegovom testamentu“. Iako su postojala brojna protivljenja, prije svega samih Napolitanaca, da posljednje prebivalište muzičara bude tako daleko od njegovog rodnog grada, porodica se saglasila da ispune želje koje je sam Danijele zapisao u oporuci. U tom dokumentu on je izrazio želju da bude kremiran, što je potvrdila porodica.

1301pino2Prije kremacije, Danijeleovo tijelo podvrgnuto je autopsiji na zahtjev Amanade Bonini, koja je podnijela i tužbu „zbog ubistva“ njenog partnera. Nije poznato da li će i kada rezultati biti objavljeni.

Među brojnim kolegama koji su dali svoj omaž preminulom muzičaru je i čuveni Erik Klepton. Kompoziciju od nepuna dva minuta naslovljena „For Pino“ („Za Pina“), britanski muzičar je postavio na svoju zvaničnu Fejsbuk (Facebook) stranicu, kao posljednji pozdrav prijatelju i kolegi sa kojim je dijelio scenu na čuvenom koncertu u Kava dei Tireni 2011. godine.

Izvor: ANSA (ansa.it)

Priredila: K.J.

Portal Analitika