Politika

Protest zbog dolaska Tačija u petak ispred vile Gorica

Savez udruženja raseljenih u Crnoj Gori, Udruženje Crnogoraca Metohije i Udruženje porodica nestalih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji "Božur“ apeluju na nevladine organizacije, političke partije i strukovna udruženja u čijoj je misiji promocija i zaštita ljudskih prava da se sa članovima, simpatizerima i prijateljima pridruže protestu protiv dolaska ministra vanjskih poslova Kosova Hašima Tačija. Protest će biti organizovan u petak, 16. januara u 12 sati ispred Vile Gorica u Podgorici.
Protest zbog dolaska Tačija u petak ispred vile Gorica
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Saveza udruženja raseljenih Milenko Jovanović prijavio je protest Upravi policije.

"Duboko vjerujemo da će svi građani Crne Gore i javni djelatnici koji su mislima prije nekoliko dana bili u mimohodu u Parizu, povodom terorističkog čina i masakra nad 12 novinara, 16. januara biti na protestu u Podgorici kojim će biti izraženo negodovanje zbog dolaska neuporedivno većeg teroriste i zločinca od onih koji su ubili nedužne francuske novinare“, saopšteno je iz Saveza udruženja raseljenih.

U tom Savezu naglašavaju da će sve NVO, političke partije i strukovna udruženja koja se bave ljudskim pravima, a koje se ogluše o njihov apel, smatrati lažnim borcima za ljudska prava i podržavaocima zločina i zločinaca.

"Podsjećamo da je Parlamentarna skupština Savjeta Evrope javno i jasno osumnjičila i označila Tačija za pokrovitelja posla trgovine ljudskim organima Srba i Crnogoraca kidnapovanih na Kosovu i Metohiji. Isto tako podsjećamo da je Hašim Tači bio vođa zloglasne OVK koja je smatrana terorističkom organizacijom i nalazila se na svim crnim listama SAD-a, i evropskih država, kao i da je riječ o čovjeku koji je osuđen pravosnažnom presudom Okružnog suda u Prištini na kaznu zatvora od deset godina zbog terorističkih djelatnosti, i to prije zvaničnog rata na Kosmetu 1998- 1999 godine. Zbog te presude, i kasnijih zločina, i dalje je na snazi potjernica države Srbije za ovim zločincem“, navedeno je u saopštenju.

U Savezu udruženja raseljenih ističu da hiljade porodica raseljenih sa Kosmeta koje žive u Crnoj Gori Tačija smatraju najodgovornijom osobom za sudbinu njihovih kidnapovanih i otetih članova.

"Sve te porodice očekuju da će se u znak solidarnosti sa njima, na protest doći i svi građani Crne Gore kojima je stalo do mira i koji se ne slažu sa politikom legalizacije genocida i etničkog čišćenja koju personifikuje terorista Tači“, ističe se u saopštenju.

Dolazak Tačija, kako se dodaje u saopštenju, "otvara stare, nezaliječene rane onima koje su on i njegova zločinačko-kanibalska OVK prognali“.

"Zato još jednom pozivamo i crnogorski državni vrh, da otkaže gostoprimstvo masovnom ubici i to utoliko prije što se ne može voditi politika dvostrukih standarda, odnosno u isto vrijeme osuđivati teroristički čin u Parizu i uz najveće počasti primati najveći zločinac u Evropi, koji dolazi kao „zvaničnik“ lažne i međunarodno nepriznate „države“, koja nije članica Ujedinjenih nacija“, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika