Politika

ABAZOVIĆ: Ne vidim razlog za dizanje prašine oko dolaska Tačija

Poslanik u Skupštini Crne Gore Dritan Abazović kazao je u izjavi za Portal Analitika da ne vidi nikakav razlog za politizovanje i dizanje prašine oko dolaska potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Kosova Hašima Tačija u Crnu Goru.
ABAZOVIĆ: Ne vidim razlog za dizanje prašine oko dolaska Tačija
Portal AnalitikaIzvor

Abazović je istakao da Tačijeva posjeta ne bi trebala da predstavlja bilo kakav problem samim tim što je i zvanična Srbija podržala izborni proces na Kosovu.

- Ne postoji nikakva  potreba za  bilo kakvim dodatnim politizovanjem situacije oko dolaska potpredsjednika vlade Kosova Hašima Tačija. Apsolutno ne vidim nikakvu potrebu da se oko toga diže bilo kakva prašina. Tačno je da rane iz bliske prošlosti  u regionu nijesu zaliječene ali moramo gledati u budućnost i nastojati da se ponašamo onako kako se ponašaju zemlje EU. Ne bi trebali da dižemo nepotrebne tenzije povodom dolaska bilo kojeg zvaničnika pa i kada je riječ o zvaničniku sa Kosova – rekao je Abazović za Portal Analitika.

On je podsjetio da se radi o legitimno izabranom predstavniku jedne države kojeg je na neki način podržala i zvanična Srbija.

- I srpska vlada je zatražila da srpska manjina na Kosovu u što većem broju participira na izborima i da se kroz institucije izbore za svoja legitimna prava. To je dokaz da je i zvanična Srbija na neki način podržala taj izborni proces, a samim tim i zvaničnike koji su proizašli iz tog  procesa – rekao je Abazović.

On je poručio da  politikom koja gleda unazad nećemo mnogo postići i istakao značaj regionalne saradnje.

- Moramo se okrenuti većoj regionalnoj saradnji i prijateljstvu. Političari su prolazni i ne treba da se koncentrišemo na njih već na politiku bolje regionalne saradnje i  stvaranja boljih regionalnih veza – rekao je Abazović.  

Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Hašim Tači će 15. i 16. januara boraviti u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, a  u Podgoricu će stići 15. januara kao gost crnogorskog šefa diplomatije Igora Lukšića.

On će se tokom boravka u Crnoj Gori sastati i sa predsjednikom Filipom Vujanovićem, premijerom Milom Đukanovićem i predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem. Tači će takođe posjetiti i Ulcinj, gdje će razgovarati sa predsjednikom opštine Fatmirom Đekom.

B.K.

Portal Analitika