Društvo

Milivojević: Žele da limitiraju razvoj LGBT zajednice

Određene strukture u Crnoj Gori žele po svaku cijenu da kontrolišu i limitiraju razvoj crnogorske LGBT zajednice, smatra izvršni direktor LGBT Foruma Progres i član Vladinog Savjeta za zaštitu od diskriminacije, Stevan Milivojević.
Milivojević: Žele da limitiraju razvoj LGBT zajednice
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da današnjoj sjednici Savjeta, iako je pozvan, nije prisustvovao direktor policije Slavko Stojanović već njegovi najbliži saradnici.

„Nažalost, nije saopšteno ništa što bi moglo ukazivati na unapređenje bezbjednosti LGBT zajednice“, navodi se u saopštenju Milivojevića.

Prema riječima Milivojevića, predstavljeno je da je riješeno četiri od ukupno 19 napada na njega.

Ti slučajevi su, kako tvrdi, riješni samo zato što je detalje o napadačima prikupila i policiji dostavila sama nevladina organizacija LGBT Forum Progres, ili on lično.

„Predstavnici policije su saopštili da se suočavaju sa ozbiljnim nedostacima kapaciteta, manjkom kadra, ali da oni nijesu ni dužni da obezbjeđuju LGBTIQ Socijalni Centar. Sve to povećava neizvjesnost i rizike u kojima se odvija svakodnevni život LGBT zajednice“, naveo je Milivojević.

On se, kako je naveo, založio da redovan sastav Savjeta, zbog kvalitetnijeg i efikasnijeg rada, bude upotpunjen i sa ministrom unutrašnjih poslova ili direktorom Uprave policije i da se bez odlaganja i opstrukcija u funkciju mora staviti Tim povjerenja LGBT zajednice i Uprave policije.

Milivojević je predložio i da se nastavi sa specijalističkim policijskim obukama i izdavačkom produkcijom, kao i da se mora unaprijediti implementacija i monitoring vladine LGBT politike čija je terenska implementacija u ozbiljnoj krizi.

On je rekao da je predstavnike Vlade podsjetio da je jedinstveno opredjeljenje svih faktora LGBT zajednice da se bezbjednost mora osigurati svakodnevno, a ne samo tokom povorki ponosa.

„Nažalost, danas sam uvjereniji nego ranije da je da je dijelu vlasti i policije, uz podršku određenih NVO i političkih struktura, od ključnog interesa da se napadi na društveni život crnogorske zajednice nikada ne rasvijetle“, kazao je Milivojević.

Tako se, kako je naveo, može nastaviti sa spinovanjem koncepta da LGBT Forum Progres, i on kao njegov direktor, osmišljavaju i organizuju samoprebijanja i demoliranje prostorija jedinog javnog LGBT društvenog i kulturnog centra u Crnoj Gori.

„Određene strukture hoće po svaku cijenu kontrolisati i limitirati razvoj crnogorske LGBT zajednice. Djelovanje LGBTIQ Socijalnog Centra, i uspjehe koje ovaj društveni i kulturni centar postiže, vodeća su smetnja njihovim interesima“, smatra Milivojević.

On je podsjetio da je i ranije odlučno osudio i odbacio te navode ocjenjujući ih nehumanim, nesolidarnim i nepoštenim, i dodajući da se njima potvrđuje potpuna nesposobnost policije.

„I dalje očekujem, i zahtijevam, od policije da rasvijetli svaki incident ili da me, bez daljeg odlaganja, krivično procesuira ako žele da i zvanično stanu iza priča da LGBT zajednica bilo šta izmišlja i scenira“, poručio je Milivojević.

On je kazao da, s obzirom na to da nema napretka u postupanju policije, na snazi ostaju odluke o suspenziji Memoranduma o saradnji s policijom i zamrzavanju njegovog članstva u Savjetu.

Milivojević je kazao i da je članove Savjeta obavijestio o namjeri da organima Foruma Progres predloži donošenje odluke o zamrazavanju ili ograničavanju daljeg javnog djelovanja te prve LGBT grupe u Crnoj Gori.

„Nažalost, u ovom trenutku, u odsustvu policijskih mjera i aktivnosti, a u cilju smanjivanja pritisaka i dalje zaštite članova, aktivista i volontera, kao i imovine koju koristimo, to jedina moguća i iznuđena odluka“, zaključio je on.

Portal Analitika