Crna hronika

Bijelo Polje: Krivične prijave zbog zloupotrebe položaja

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je danas opštužnjicu protiv direktora Doma zdravlja u Bijelom Polju Rasima Agića (57) i knjigovodstvenog radnika Ibrahima Lukača (59) zbog zloupotrebe položaja. Oni se sumnjiče da su oštetili Fond za zdrastveno osiguranje u ukupnom iznosu od 78.052 eura.
Bijelo Polje: Krivične prijave zbog zloupotrebe položaja
Portal AnalitikaIzvor

Optužnica je podignuta na osnovu ranije krivične prijave podnijete od Uprve policije i Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, zamjeniku Specijalnog tužioca u Bijelom Polju protiv Agića i Lukač iz Bijelog Polja zbog osnovane sumnje da su pričinili koruptivno krivično djelo zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju i krivično djelo falsifikovanje službene isprave.

U prijavi se navodi da su Agić u svojstvu direktora JZU Dom zdravlja u Bijelom Polju i Ličina kao šef računovodstva te JZU, krivično djelo počinili u periodu od 01. novembra 2009. do 31. decembra 2012. godine tako što su zloupotrbljavajući položaj, sačinjavali obračunske liste zaposlenih u toj JZU sa neistinitim podacima o njihovim zaradama.

Na osnovu neistinitih podataka sadržanih u obračunskim listama osumnjičeni su od Fonda za zdrastvenu zaštitu Crne Gore trebovali i naplatili uvećani iznos.

Razliku između stvarno ostvarenih zarada i uvećanog iznosa mjesečnih isplata, zaposleni sz podizali preko čeka.

"Oni su, kako se sumnja, u tim čekovima unosili neistinite podatke o isplati ličnih dohodaka zaposlenih, prikazujući fiktivne obaveze zaposlenih koje se odnose na njihove navodne obaveze prema firmama iz Bijelog Polja po osnovu kratkoročnih robnih kredita, iako je stvarna zarada zaposlenih u ovoj ustanovi uplaćivana na njihov tekući račun kod poslovnih banaka“, navodi iz Uprave policije.

Osumnjičeni su, kako se sumnja, novac podizan putem čekova prisvojili, čime su nanijeli štetu Fondu za zdrastveno osiguranje u ukupnom iznosu od 78.052 eura.

"Osnovano se sumnja das u od navedene sume Agić i Ličina prisvojili 51.316,64 eura, što je iznos koji je podizan u gotovini, dok je od preostale ukupne sume, na osnovu lažno prikazanih iznosa zarada zaposlenih, naplaćeno 26.735,47 eura poreza i doprinosa" navodi se u saopštenju.

Rtcg.me

Portal Analitika