Svijet

EU: Kontrola interneta, stroži nadzor zone Šengena

Evropska unija će pooštriti nadzor "zone Šengena" i snažno ojačati saradnju da bi se spriječilo kretanje terorista i njihova propaganda preko interneta, dogovor je koji su ministri unutrašnjih poslova 11 zemalja Evropske unije sinoć u Parizu postigli s ciljem da se onemoguće pokolji kakav su počinili islamski teroristi u francuskoj prijestonici.
EU: Kontrola interneta, stroži nadzor zone Šengena
Portal AnalitikaIzvor

Takođe, će sve biti učinjeno da se onemogući finansiranje i pomoć koju teroristima daju jataci, a biće uveden i jedinstven mehanizam podataka za sve putnike koji avionom putuju u i iz Evrope, saopštio je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev poslije sastanka s kolegama iz zemalja najteže pogođenim djelovanjem terorista - Njemačke, Velike Britanije, Italije, Belgije, Danske, Španije, Austrije, Švedske i Poljske. 
Na sastanku su učestvovali i američki ministri pravosuđa i unutrašnjih poslova Erik Holder i Alehandro Majorkas, kao i ministar nacionalne bezbjednosti Kanade Stiven Bleni, budući da su SAD i Kanada ključni partneri Evrope u borbi protiv terorizma, naglasio je Kaznev. 
Evropski komesar za migracije i unutrašnju politiku Dimitris Avramopulos izjavio je, uoči konferencije, da je Evropa spremna da preduzme konkretne korake u suzbijanju terorizma i militantnog islamizma. 
"Šarli nije mrtav. Evropa je Šarli”, rekao je Avramopulos osvrćući se na članove redakcije satiričnog časopisa “Šarli Ebdo” koji su ubijeni u napadu islamističkih terorista ove nedjelje. 
Jučerašnji međunarodni sastanak o suzbijanju terorizma, na kome su osim Holdera učestvovali ministri iz Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Španije, Italije i Belgije organizovan je na marginama masovnog protestnog marša održanog u Parizu.  Avramopulos je najavio uspostavljanje evropske baze podataka o putnicima u avionskom saobraćaju i strože mjere u cilju sprječavanja pranja novca, finansiranja terorizma, prevencije terorističkih napada.
"Kao što je rekao predsjednik (Evropke komisije Žan-Klod) Junker, mi se nećemo rukovoditi strahom, nego razumom, ali moramo da unaprijedimo razmjenu informacija i koordinaciju na evropskom nivou", kazao je komesar. 
Holder je za 18. novembar zakazao međunarodni samit o borbi terorizma u Vašingtonu, dok je domaćin današnjeg skupa, francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev izjavio da postoji "hitna i ključna potreba" za razmjenom informacija o evropskim avio-putnicima i jačanju spoljnih granica EU. (B92)

 

Portal Analitika