Sci/Tech

Što se dogodi kad se sudare dvije crne rupe?

Tim uglednih naučnika otkrio je nešto što bi trebalo da bude sudar dvije velike crne rupe u središtima galaksija.
Što se dogodi kad se sudare dvije crne rupe?
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Istraživači su već imali priliku da vide spajanje galaksija, ali nikad nisu zapazili sudar crnih rupa i prateći “kosmički vatromet” koji može da iskrivi tkanje prostor-vremena.

Istraživači među kojima su stručnjaci Caltech-a i NASA smatraju da je neobičan svjetlosni signal koji potiče od kvazara PG 1302-102 – crne rupe koja emituje svjetlost superzagrijanih čestica koje se okreću u njenom gravitacionom vrtlogu – tapravo izaziva “kosmički ples” između dvije crne rupe u sistemu, međusobno udaljene manje od prečnika Sunčevog sistema.

Teorija je objavljena u naučnom časopisu Nature.

Iako i drugi kosmički fenomeni mogu objasniti svjetlosni signal, naučnici smatraju da je njihova teorija vjerovatnija, jer su analizirali svjetlosni spektar pomenutog kvazara.

“Analizom spektra vidite informacije i o brzini kretanja objekta. To se zove Doplerovim efektom”, kaže Elijat Glikman, jedan od autora studije sa Midlburi koledža u Vermontu.

Ako je njihova teorija tačna i ove crne rupe se sudare, one mogu osloboditi energiju koja je odgovara 100 miliona eksplozija supernove i iskidati galaksiju u kojoj se nalaze, kaže S. Džordž Đorgovski iz Kalifornijskog tehnološkog instituta.

Sudar bi takođe oslobodio gravitacione talase predviđene Ajnštajnovom opštom teorijom relativiteta.

Nažalost, astronomi kažu da bi do takvog događaja moglo doći tek za oko milion godina.

Što se zapravo dešava, najbolje zna svemir, budući da je svjetlost ovog sistema smještenog u sazvežđu Djevice, putovala 3,5 milijardi svjetlosnih godina do nas. Tek kad pronađemo način da i sami iskrivimo prostor-vrijeme, možemo otkriti njihovu tajnu.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika