Region

Zatvorena birališta u Hrvatskoj

U Hrvatskoj su u 19 časova zatvorena birališta na kojima su se građani prethodnih 12 sati izjašnjavali o šefu države.
Zatvorena birališta u Hrvatskoj
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Građani Hrvatske su birali ko će u narednom petogodošnjem mandatu biti na čelu države - aktuelni predsjednik i kandidat Socijaldemokratske partije Ivo Josipović, ili predstavnica Hrvatske demokratske zajednice Kolinda Grabar Kitarović.

U očekivanju prvih preliminarnih rezultata šestih predsjedničkih izbora od sticanja nezavisnosti Hrvatske, koji su protekli bez bitnijih nepravilnosti i incidenata, Državna izborna komisija je objavila da je izlaznost do 16.30 sati bila 48,23 odsto, odnosno građansku dužnost je ispunilo 1.707.976 osoba što ukazuje na mogućnost rekordnog odziva.

Poređanja radi, u prvom krugu, 28. decembra, u istom terminu svoju biračku dužnost ispunilo je 36,36 odsto birača, prenosi Hrvatska radiotelevizija.

Hrvatsko Državno izborno povjereništvo navelo je da je do 11.30 glasalo nešto manje od 22 odsto birača u drugom krugu predsjedničkih izbora.

U odnosu na prvi krug to je porast od sedam posto, glasalo je ukupno 778.175 birača, dok je u prvom krugu do 11.30 na birališta izašlo 452.350 građana Hrvatske.

Izvor: b92.net; foto: nezavisne.com

Portal Analitika