Region

U Hrvatskoj izlaznost gotovo 50 odsto

Odziv birača na šestim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj može biti rekordan - do 16.30 sati na birališta je izašlo 48,23 odsto građana odnosno 1.707.976 birača. Ovo su najnoviji podaci Državne izborne komisije Hrvatske.
U Hrvatskoj izlaznost gotovo 50 odsto
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Poređanja radi, u prvom krugu, 28. decembra, u istom terminu svoju biračku dužnost ispunilo je 36,36 odsto birača, prenosi Hrvatska radiotelevizija.

Hrvatsko Državno izborno povjereništvo navelo je da je do 11.30 glasalo nešto manje od 22 odsto birača u drugom krugu predsjedničkih izbora.

U odnosu na prvi krug to je porast od sedam posto, glasalo je ukupno 778.175 birača, dok je u prvom krugu do 11.30 na birališta izašlo 452.350 građana Hrvatske.

Za razliku od prvobitnih izjava da izbori protiču u najboljem redu, uslijedili su navodi da građani dojavljuju nepravilnosti na 15 biračkih mjesta u BiH, od čega je 10 u Mostaru. Građani su prijavljivali kršenje izborne ćutnje i pozive biračima da glasaju za kandidatkinju HDZ Kolindu Grabar-Kitarović.

Birališta otvorena u 7.00: U Hrvatskoj su otvorena birališta na kojima će građani odlučivati o budućem predsjedniku države između Iva Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović.

Drugi krug se održava pošto ni jedan od kandidata u prvom krugu prije dvije sedmice nije uspio da dobije glasove više od 50 odsto izašlih na birališta.

Birališta su otvorena od 7.00 do 19.00, do kada traje i izborna tišina. Pravo glasa ima oko 3,8 miliona birača, koji će glasati na ukupno 6.350 biračkih mjesta.

Prvi nezvanični rezultati očekuju se odmah po zatvaranju birališta, dok će Državna izborna komisija nepotpune rezultate početi da objavljuje od 20 časova.

Ovo je dosad najneizvjesnija izborna trka za predsjednika Hrvatske, pošto je u prvom krugu Josipović pobijedio Grabar Kitarović s minimalnom prednošću i izgubio status favorita koji je imao uoči izbora.

1101hrvatska

U prvom krugu, Josipović je osvojio 38,46 odsto glasova, a Grabar Kitarović 37,22 odsto.

Analitičari ocjenjuju da će se u drugom krugu voditi borba za svaki glas, te da je nemoguće predvidjeti ko će pobijediti.

Ovo su šesti predsjednički izbori u Hrvatkoj od sticanja nezavisnosti. Uz Josipovića koji se takmiči za drugi predsjednički mandat, izabrani predsjednici od 1990. godine bili su Franjo Tuđman i Stjepan Mesić, obojica u po dva mandata.

Mandat predsjednika traje pet godina, a niko ne može da bude biran više od dva puta.

Izbori se sprovode bez problema: Državna izborna komisija saopštila je danas da se izbori za predsjednika Hrvatske sprovode bez ikakvih problema, a tako je i u inostranstvu.

“Sve funkcioniše, ni od policije nema dojava o eventualnim problemima, odnosno kršenju javnog reda i mira“, rekao je član tog tijela Davor Orlović.

Za predsjednika Hrvatske glasa oko 3,8 miliona hrvatskih birača na 6.352 biračka mjesta, od kojih je u Hrvatskoj 6.260 a u inostranstvu 92 u 50 država.

“Ni u inostranstvu za sada nema nikakvih problema“, kaže potpredsjednica Komisije Aleksandra Jozić Ileković i navodi da na biračkim mjestima u BiH od ranog jutra ima dosta glasača i nema dojava o problemima.

U Bosni i Hercegovini, gdje je otvoreno 15 biračkih mjesta, živi oko 250.000 Hrvata s pravom glasa.

Najviše biračkih mjesta, njih deset, otvoreno je u generalnom konzulatu u Mostaru, po dva su otvorena u ambasadi Hrvatske u Sarajevu i generalnom konzulatu u Tuzli, a jedno u generalnom konzulatu u Banjaluci.

Iako se za glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora u toj zemlji aktivno registrovalo tek nešto više od 10.000 birača, glasanje će kao i ranije ipak biti omogućeno i onima koji to nisu učinili, uz potvrdu o upisu u birački spisak koji i danas mogu dobiti u ambasadi i konzulatima.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika