Svijet

OLAND: Pariz je danas prijestonica svijeta (VIDEO)

Protestna šetnja, nazvana "plačem za slobodu", krenula je sa pariskog Trga Republike. Na skupu solidarnosti sa žrtvama terorističkih napada na satirični nedeljnik "Šarli Ebdo", očekuje se više od milion ljudi, među kojima i preko 40 svjetskih lidera.
OLAND: Pariz je danas prijestonica svijeta (VIDEO)
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Protestna šetnja, nazvana “plačem za slobodu“ održava se u čast žrtava nedavnih terorističkih napada u Parizu. U napadima je poginulo 17 osoba, novinari i karikaturisti lista "Šarli Ebdo", policajci i taoci koje su radikalni islamski teroristi oteli.

Više od 5.500 policajaca i vojnika brine o bezbjednosti u Parizu, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernar Kaznev.

"U ovoj izuzetnoj situaciji, posebne mjere biće preduzete kako bi se osigurala bezbjednost marša i poštovanje javnog reda", rekao je Kaznev novinarima.

Oko 2.200 ljudi je raspoređeno samo na obezbjeđenju rute marša, koji će krenuti od istorijskog Trga republike do Trga nacije u centru francuske prijestonice.

"Snajperisti iz elitnih odreda biće stacionirani na krovovima zgrada duž rute marša. Šahtovi i slivnici biće prethodno provjereni", dodao je šef policije.

Pariski javni saobraćaj, uključujući metro, je "posebno nadgledan", rekao je Kaznev. Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da je Pariz "danas prijestonica svijeta".

"Cijela zemlja će ustati", rekao je Oland ministrima, a prenio je AFP.

1101pariz2

Pozivu Olanda da učestvuju u velikoj antiterorističkoj protestnoj šetnji odazvali su se najviši funkcioneri Evropske unije i lideri evropskih zemalja.

Maršu solidarnosti će prisustvovati njemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri Španije, Britanije, Turske i Italije – Marijano Rahoj, Dejvid Kameron, Ahmet Davutoglu i Mateo Renci, a šef ruske diplomatije Sergej Lavrov predvodiće delegaciju Rusije.

Svoju podršku Francuskoj iskazaće i izraelski premijer Benjamin Netanijahu i palestinski predsjednik Mahmud Abas.

Na maršu solidarnosti Crnu Goru će predstavljati šef diplomatije Igor Lukšić.

Zemlje regiona su takođe, poslale svoje predstavnike, a Hrvatsku će predstavljati premijer Zoran Milanović i ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić.  Srbiju će predstavljati predsjednica Skupštine Maja Gojković i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Liderka ekstremno desničarskog Nacionalnog fronta Marin le Pen pozvala je svoje pristalice da se okupe na skupovima u drugim gradovima, ali ne i u prijestonici, osuđujući isključivanje Nacionalnog fronta iz priprema skupa.

Izvor i foto: rtcg.me

 

Portal Analitika