Politika

DAMJANOVIĆ: Vlada daje alibi Tačiju za najstravičnije zločine

Šef poslaničkog kluba SNP-a Aleksandar Damjanović ocijenio je u intervjuu za portal "IN4S" da zvanična Podgorica, pozivom za posjetu, unaprijed daje alibi kosovskom lideru Hašimu Tačiju, koji se povezuje sa najtežim ratnim zločinima. On je istakao da posjeta Tačija svakako neće biti dobro primljena kod većine crnogorskih građana.
DAMJANOVIĆ: Vlada daje alibi Tačiju za najstravičnije zločine
Portal AnalitikaIzvor

„Ne ulazeći u motive poziva, smatram da se u trenutku kada je u toku formiranje tribunala za ratne zločine nad srpskim i crnogorskim stanovništvom tokom rata na Kosovu i Metohiji, i kada još nisu objavljeni rezultati istrage trgovine organima povodom nalaza gospodina Martija, na svojevrstan način od crnogorske strane Tačiju unaprijed daje određeni alibi. Ovo iz razloga što se ime Tačija pominje u vezi sa ratnim zločinima i mogućim optužnicama koje će biti podignute. Zato bi za prave motive pozivara iz crnogorske Vlade, kako onih formalnih, tako i sakrivenih, trebalo pitati iste“, naveo je Damjanović.

Prema njegovim riječima, svaki dan ostanka na vlasti sadašnje vladajuće garniture skupo košta Crnu Goru u svakom pogledu.

"Sa postojećim, rastućim javnim i privatnim dugom, kao i načinom na koji Vlada vodi ekonomsku politiku, Crna Gora je i bez projekta auto-puta takoreći pod doboš. Ponavljam da je za aktuelnu vlast najava projekta o auto-putu, pa i priprema za njegovu gradnju, politički profitabilna priča, ali će njegova eventualna gradnja za svu Crnu Goru biti ekonomski veoma rizičan i svakako neizvjestan posao", ocijenio je Damjanović.

Govoreći o opozicionoj saradnji, Damjanović je kazao da naredni koraci moraju biti dobro osmišljeni, od ideje prelazne vlade koja bi pripremila opšte izbore, kao i ideje narodnog protesta.

"Crnogorskoj opoziciji je potrebno međusobno povjerenje i stavljanje brojnih ličnih liderskih sujeta po strani. Dobrodošla su svakako i nova lica, ili politički subjekti na opozicionoj sceni, kao i ozbiljni dogovori i koordinirani nastupi, naročito u državnom i lokalnim parlamentima. Svi dosadašnji pokušaji tzv.objedinjavanja opozicije dolazili su od struktura koje su formalno nepolitične sa jasno artikulisanim ličnim, ali i ideološkim interesima, koji su žestoko medijski promovisani, često i na uštrb interesa većine građana ili čitavih naroda u Crnoj Gori. Takvim “posrednicima” se treba zahvaliti i buduće opozicione dogovore i saveze graditi na čistim i jasnim ideološkim pozicijama, da se ne bi desilo da recimo SNP i njoj ideološki bliski politički subjekti na svojim leđima dovedu na vlast “drugu stranu medalje” aktuelnih vlasti", podvukao je Damjanović.

On smatra da bi građani Crne Gore, kada je u pitanju NATO, na referendumu trebalo da se izjasne o dva jasna i jednostavna pitanja.

„Dakle jedno pitanje – da li smo za punopravno članstvo Crne Gore u NATO, a drugo – da li smo za Crnu Goru vojno neutralnu državu.Uvjeren sam da i ključni međunarodni partneri Crne Gore ne bi imali ništa protiv direktnog odlučivanja građana koje bi bilo kojoj odluci dalo puni legitimitet. Donošenje ovako krupne odluke silom trenutnog broja poslanika u Skupštini Crne Gore ne bi bilo ni malo dobro za Crnu Goru“, naglasio je Damjanović.

Portal Analitika