Politika

VUJAČIĆ: Crnogorska vlast našla zlatnu formulu za nezamjenljivost

Crnogorska vlast našla je zlatnu formulu kako da decenijama ubjeđuje glasače u svoju nezamjenljivost, kazao je dekan beogradskog Fakulteta političkih nauka IlIja Vujačić u razgovoru za Pobjedu, navodeći da ne vidi da su smjene u drugim državama Zapadnog Balkana uradile više nego crnogorska vlast.
VUJAČIĆ: Crnogorska vlast našla zlatnu formulu za nezamjenljivost
Portal AnalitikaIzvor

On smatra da je ne mali razlog zbog kog je došlo do nesmjenjivosti vlasti to što je država veliki djelatni privredni faktor u kojoj radi ogroman broj glasača, "i naravno da će glasati za one koji im obećavaju da će zadržati svoj posao".

"S druge strane, ne vidim da su smjene vlasti u drugim državama Zapadnog Balkana išta više uradile nego što je uradila vlast u Crnoj Gori. Zašto? Zato što bez obzira na to ko vrši vlast vrši je na isti način. Postojeći sistem stvara podsticaj da se živi na račun drugoga i da se troškovi prebace na druge", kazao je Vujačić Pobjedi.

Kako je dodao, rezultat je opšte rasipništvo i neefikasnost.

Komentarišući to što je Crna Gora Rusiji uvela sankcije, Vujačić je rekao da je očigledno da to Rusiji ne može nanijeti značajnu štetu, ali da će se u svakom slučaju odraziti na ekonomiju Crne Gore.

"Ali su valjda oni koji su donijeli takvu odluku zaključili da je politička dobit veća", ocijenio je Vujačić.

Govoreći o evropskoj i evroatlantskoj perspektivi regiona, on je kazao da su evropske integracije nužda za te zemlje, ali da je skeptičan prema onome ka čemu se EU kao ,,politička zajednica u nastajanju“ kreće.

"S obzirom da se pretvara u ogromnu redistributivnu mašineriju ,regulatorne nad-države, što se uveliko kosi sa mojim klasično-liberalnim pogledima. Zato bez razmišljanja kažem ,,da“ evropskim integracijama, ali sa velikom zebnjom gledam na sistem Unije kakav je stvoren", rekao je Vujačić.

Govoreći o odnosima Srbije i Crne Gore on je ocijenio da je nesumnjivo došlo do poboljšanja odnosa vladajućih političkih elita dvije države.

"Ipak je kratko vrijeme da bi se vidjelo koliko su međusobni susreti doista donijeli napretka u odnosima, osim deklarativnog izjašnjavanja za njihovo poboljšavanje. Ima dosta problema koji treba da se rješavaju. Jedan od većih problema je svakako nepostojanje direktnog platnog prometa, koji se odvija posredno preko banaka u inostranstvu, a ne direktnom saradnjom banaka iz Crne Gore i Srbije", naglasio je Vujačić.

Portal Analitika