Društvo

NVO "Breznica": Rekordno zagađenje vazduha u Pljevljima

Sinoć je u Pljevljima, prema podacima mjerne stanice u Skerlićevoj ulici u 22 časa (centar grada) koncentracija opsanih PM10 čestica u vazduhu iznosila 708,4 µg/m3,(mikrograma po metru kubnom), dok je večeras koncentracija pomenutih čestica iznosila, do sada rekordnih 845,4 µg/m3, što iznosi 17 puta više od maksimalno dozvoljene koncentracije (MDK), saopštili su iz ekološkog društva „Breznica“.
NVO "Breznica": Rekordno zagađenje vazduha u Pljevljima
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik “Breznice" Milorad Mitrović, ponovo je izrazio razočerenje što ni na početku 2015. godine Pljevljaci nemaju, kako kaže, ni jedan razlog da budu zadovoljni kvelitetom životne sredine u svom gradu. On posebu zabrinutost izražava zbog, kako ističe potpunog ignorisanja problema zagađenja i nepreduzimanja mjera u rešavanju problema od strane Vlade i Opštine Pljevlja.

Prema njegovim riječima, pored enormnog zagađenja, veliki problem u Pljevljima predstavljaju nerekultivisani rudarski kopovi, nesanirana deponije pepela i šljake Maljevac, Jalovište u Gradcu, deponija laporca Jagnjilo, nedostatak deponije komunalnog otpada, smetlište Jagnjilo, katastrofalno stanje Ćehotine,Vezišnice i Breznice i brojni drugi ekološki problemi.    

Iz „Breznice“ napominju da je zanimljivo da na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, za juče i danas nema rezultata mjerenja za čak 17 sati, iako se mjerenja obavljaju 24 sata. Rezultati su, kako kažu, navedeni samo za sedam sati.

“To nas navodi na sumnju da Agencija za zaštitu životne sredine i Ekotoksikološki zavod namjerno prikrivaju prekoračenja i ne postavljaju parametre suspendovanih čestica PM10 u vazduhu da javnost i građani ne bi bili obaviješteni o stepenu zagađenja i opasnostima kojima su izloženi. Kako drugačije objasniti razlog i ovu pojavu neprikazivanja izmjerenih i javnih podataka“, pitaju se iz „ Breznice“.

Oni su pozvali Ekotoksikološki zavod  da potpuno isključi mjernu stanicu u Skerlićevoj ulici, jer, kako kažu, zbog zagađenja koje registruje postoji opravdana opasnost da dođe do potpunog uništenja skupe sofisticirane opreme koja je instalirana i koja mjeri stepen zagađenja vazduha.                                 

„Ako nadležne institucije države Crne Gore ne mogu spasiti građane Pljevalja od enormnog zagađenja,što im brojni zakoni nalažu, onda predlažemo da bar spašavaju opremu, jer će je ovolika koncentracija opasnih mateija u vazduhu - sigurno uništiti“, zaključuje se u saopštenju „Breznice“.

Portal Analitika