Svijet

Kod terorista u Francuskoj oružje sa Balkana?

Francuski tužilac Fransoa Molins izjavio je da su teroristi, krivi za smrt 17 ljudi u Francuskoj u proteklih nekoliko dana, nosili oružje AK-47, koje, kako je rekao, najverovatnije potiče sa Balkana.
Kod terorista u Francuskoj oružje sa Balkana?
Portal AnalitikaIzvor

Milioni automatskog oružja iz rata, u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, su pokradeni i prodavani klijentima u južnoj Evropi, a veliki dio tog oružja završio je i u Francuskoj, piše Gunpolicy.org.

Procijenjeno je da u Francuskoj postoji od 10 do 20 miliona komada ilegalnog oružja, a ono se tamo, kao i u EU može kupiti na Balkanu.

Portal piše da se u pojedinim zemljama AK-47 plaaća od 1.100 do 1.000 eura, kalašnjikov se u Albaniji može kupiti za 50 eura, piše International business times.

Vjerske vođe Al Kaide, na koje pozivaju napadači na francuski magazin Šarli Ebdo, zaprijetile su novim napadima u snimku koji je objavio američki Centar za praćenje islamističkih internet portala.

"Nećete biti bezbjedni dok se borite protiv Alaha i njegovog poslanika, kao i protiv vjernika", izjavio je islamski vjerski zvaničnik Harit Al Nadari, navodi se u transkriptu videa.

On nije rekao da je napad u Parizu izveden u ime Al Kaide.

"Vojnici koji poštuju Alaha i njegovog poslanika došli su među vas. Oni se ne boje smrti, nego traže mučeništvo u ime Alaha", rekao je Al Nadari, govoreći o Šerifu i Saidu Kuaši, koji su izvršili napad na Šarli Ebdo ubivši 12 ljudi.

Izvor: novosti.rs

Portal Analitika