Politika

Pejović: Za rezultate potrebni kvalitetni zakoni i efikasan kadar

Kvalitetni zakoni, formirane potrebne institucije i efikasan kadar neophodni su za rezultate u poglavljima 23 i 24, ocijenio je glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović, navodeći da će poglavlje koje se odnosi na životnu sredinu biti otvoreno do kraja godine.
Pejović: Za rezultate potrebni kvalitetni zakoni i efikasan kadar
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da će i 2015. godine fokus ostati na oblasti vladavine prava, odnosno ispunjavanju privremenih mjerila iz 23. i 24. poglavlja, i da se, nakon što je zaokružen normativni okvir u antikorupciji i pravosuđu, očekuje period implementacije.

Tu, kako je pojasnio, prije svega misli na formiranje novih institucija, u prvom redu Specijalnog tužilaštva, Agencije za antikorupciju i Kancelarije za staranje oduzetom imovinom.

„Njihovim formiranjem će značajno biti ojačan institucionalni okvir za prevenciju i represiju korupcije, što će biti praćeno boljim bilansom ostvarenih rezultata. Takođe, izradom Šengenskog akcionog plana biće unaprijeđena sigurnost granica i omogućeno dostizanje evropskih standarda u toj oblasti“, rekao je Pejović agenciji MINA.

On je objasnio da će Vlada ove godine biti posvećena otvaranju sedam novih poglavlja za koja su predate pregovaračke pozicije.

„Radi se o poglavljima za koja možemo reći da imamo unutrašnju spremnost i gdje je Crna Gora završila posao i sada očekujemo stav Evropske komisije (EK) i 28 država članica. Naravno, to ne znači da u 2015. planiramo da otvorimo samo poglavlja bez dodatnih zahtjeva. U okviru deset poglavlja za koja smo dobili početna mjerila već bilježimo dobre rezultate koji vode njihovom otvaranju“, objasnio je Pejović.

On je kazao da je Crna Gora pred ispunjenjem početnih mjerila u poglavljima 15 (Energetika), 19 (Socijalna politika i zapošljavanje) i 22 (Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata).

„Dok nas u 2015. očekuje dalji rad na ispunjavanju početnih mjerila u poglavljima 1 (Sloboda kretanja robe), 11 (Poljoprivreda i ruralni razvoj), 12 (Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor), 13 (Ribarstvo) i 27 (Životna sredina)“, rekao je Pejović.

Prema njegovim riječima, osim rada na otvaranju tih poglavlja, u Vladi rade i na ispunjavanju završnih mjerila za ostala u kojima su već otvoreni pregovori, kako bi u srednjem roku ispunili obaveze i bili spremni za privremeno zatvaranje tih poglavlja.

Pejović je saglasan sa stavovima da će poglavlje 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine, predstavljati veliki izazov u pregovaračkom procesu, kako zbog obimne pravne tekovine, tako i zbog velikih administrativnih i finansijskih ulaganja.

„Prije svega, ovo poglavlje je veoma kompleksno jer se sastoji iz deset podoblasti, od kojih su neke, poput upravljanja otpadom, kvaliteta voda, industrijskog zagađivanja i klimatskih promjena izuzetno zahtjevne u pogledu kako obimnosti pravne tekovine s kojom se moramo uskladiti, tako i finansijske zahtjevnosti ovih podoblasti“, rekao je Pejović.

Imajući u vidu da se, dodao je, oko tri četvrtine normi iz ove oblasti primjenjuje na lokalnom nivou, u narednom periodu će biti potrebno poboljšati kapacitete lokalne samouprave, kao i unaprijediti mehanizme vertikalne i horizontalne koordinacije.

„To znači da naše 23 opštine, od najveće do najmanje, treba da imaju jednaku strukturu za dostizanje evropskih standarda kako u oblasti upravljanja otpadom ili upravljanja vodama, tako i u svim ostalim podoblastima ovog poglavlja“, poručio je Pejović.

To poglavlje je, podsjetio je, svim državama u procesu pristupanja EU predstavljalo jedan od najvećih izazova, kako sa stanovišta kapaciteta, tako i sa stanovišta troškova.

„Crna Gora je svjesna obaveza iz ove oblasti i radna grupa za ovo poglavlje intenzivno radi na izgradnji sveobuhvatne strategije i akcionog plana za potpuno usklađivanje i primjenu pravne tekovine EU. Strategija će, takođe, obuhvatiti dio o neophodnim administrativnim kapacitetima i finansijskim sredstvima u ovoj oblasti“, kazao je Pejović.

Kako je rekao, osim izrade strategije, crnogorska administracija je pripremila nacrte ključnih zakona iz oblasti životne sredine, biocida i otpada, a Vlada je 18. decembra utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama, kojim se stvara osnova za prenošenje ključne pravne tekovine iz oblasti kvaliteta voda, upravljanja otpadom i hemikalija.

„Vjerujem da ćemo ovo poglavlje otvoriti do kraja 2015. Takođe sam siguran da će ono biti među posljednjima koje ćemo zatvoriti, skupa sa 23. i 24. poglavljem. S obzirom na samu zahtjevnost obaveza iz poglavlja Životna sredina, sigurno ćemo tražiti prelazno razdoblje kako bismo se u nekim oblastima uskladili s evropskim propisima nakon pristupanja EU“, naveo je Pejović.

Izvor: Mina

Portal Analitika