Kužina

Stručnjaci: Idealan obrok treba da izgleda ovako...

Važno je da se hranimo raznoliko, iako nam stil života rijetko dopušta da se pridržavamo tih osnovnih zakonitosti.
Stručnjaci: Idealan obrok treba da izgleda ovako...
Portal AnalitikaIzvor

Svima dobro poznata piramida namirnica iz godine u godinu se bitno mijenja, zbog rezultata novih istraživanja, uvjerenja ili trendova. Nekada su u samoj bazi bile žitarice, tjestenina, riža i hljeb. Slijedili su voće i povrće, meso i mliječni proizvodi, a najmanje su zastupljeni šećeri. Danas piramida pretpostavlja podjednaku konzumaciju svih grupa, osim žitarica koje su i dalje najdominantnije.

Nedavno je američko Ministarstvo poljoprivrede objavilo novu verziju prehrambenih preporuka u vidu tanjira jarkih boja koji je podijeljen u četiri kategorije: voće, povrće, žitarice i proteini, uz dodatak mlijeka i mliječnih proizvoda koji su prikazani na posebnom tanjiru manjeg obima. Po tom ključu, pola tanjira treba da ispunjava voće i povrće. Polovinu dnevnog unosa treba da čine žitarice cijelog zrna, a pod kontrolu stavite unos soli - budući da je ona najveći saveznik zadržavanja vode u tijelu. Treba piti puno vode, a slatkiše konzumirati u tragovima. No, možete se opustiti s čokoladom s velikim procentom kakaovca, koja je izvrstan antioksidanas, a uz to nas čini i sretnim.

Povrće, pogotovo ono puno vlakana, blagotvorno djeluje na crijevnu floru, a organizmu daje potrebne vitamine i minerale. S druge strane, riba - naročito plava - obiluje omega-3-kiselinama, dok iz mesa dobijamo proteine.

 

Portal Analitika