Finansije

TIČIĆ: Novi tenderi za "Ulcinjsku rivijeru", "Montepranzo", "Gornji Ibar" i marine u Baru i Kotoru

Savjet za privatizaciju i kapitalne investicije u ovoj godini planira raspisivanje novih tendera za „Marinu Bar“, „Ulcinjsku rivijeru“, „Montepranzo Bokaprodukt“, „Gornji Ibar Rožaje“ i Nautičko-turistički kompleks „Marina Kotor“, kazao je za agenciju Mina-business sekretar tog tijela, Aleksandar Tičić.
TIČIĆ: Novi tenderi za "Ulcinjsku rivijeru", "Montepranzo", "Gornji Ibar" i marine u Baru i Kotoru
Portal AnalitikaIzvor

On je rekao da će Savjet u ovoj godini nastaviti sprovođenje već objavljenih tendera i stvoriti uslove za objavljivanje novih.

- Priprema se Predlog odluke o planu za ovu godinu, koji se radi u saradnji s resornim ministarstvima, fondovima i tenderskim komisijama, tako da još ne posjedujemo tačne informacije, jer može doći do izmjena do krajnjeg predloga – dodao je Tičić.

On je naveo da se ovogodišnji plan privatizacije može dopuniti tokom godine, ako se pokaže interesovanje investitora za određena preduzeća ili lokalitete, i podsjetio da je planom za prošlu godinu bila predviđena privatizacija „Jadranskog brodogradilišta“, „Novog duvanskog kombinata“, „Montecarga“, „Montenegro Airlinesa“, „Budvanske rivijere“, „Ulcinjske rivijere“, „Instituta za crnu metalurgiju“, „Fabrike elektroda Piva“, „Poliexa“, Instituta „Simo Milošević“, „Marine Bar“ i „Montenegro Defence Industry“, kao i prodaja Hotela „Park“ u Bijeloj.

Dalje je podsjetio da su u decembru 2013. godine objavljeni javni pozivi za valorizaciju ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, vojno-turističkih kompleksa „Mediteran“ na Žabljaku i „Bigovo-Trašte“ - lokaliteta koji se nalazi između Njivica i ušća Sutorine u Herceg Novom, turističkog kompleksa „Ecolodge“ na Vranjini, kao i prodaja zemljišta nekadašnje kasarne „Radoje Dakić“ na Žabljaku.

- Za valorizaciju ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula interesovanje je pokazala kompanija Orascom development. Pregovori o zaključenju ugovora o zakupu su završeni i očekuje se da Savjet na prvoj narednoj sjednici usvoji izvještaj Tenderske komisije, čime će se steći uslovi za potpisivanje ugovora - kazao je Tičić.

On je dodao da su u toku tenderi za dugoročni zakup zemljišta za izgradnju baznog naselja planinskog centra „Kolašin 1600“ i na lokalitetu Donja Arza u Herceg Novom.

S druge strane, u toku je izbor kontrolora za pet ugovora iz oblasti turizma: za Hotelsko-turističko preduzeće „Boka“, „Jadran Perast“, UTIP „Crna Gora“, „Centar za odmor i rekreaciju Igalo“ i Hotel „As“.

- Nakon izrade izvještaja kontrolora, tačno će se vidijeti koliko je do sada uloženo i utvrditi ko je kriv - opština, investitor ili državni organi, tako da će se znati sudbina tih ugovora - zaključio je Tičić za podgoričku agenciju.

Portal Analitika