Društvo

AMFILOHIJE: Sveti Petar Cetinjski imao plan stvaranja Srpskog carstva

Dolazi Hašim Tači u Crnu Goru ruku krvavih do lakata. Nadam se da dolazi da vrati ključeve kuća 30.000 prognanika sa Kosova, da našem premijeru Milu Đukanoviću vrati ono što je za vrijeme Zetske banovine pripadalo Crnoj Gori i da mu kaže: „Evo ti, čovječe, Metohija. Vraćam ono što sam oteo“.
AMFILOHIJE: Sveti Petar Cetinjski imao plan stvaranja Srpskog carstva
Portal AnalitikaIzvor

Ove riječi juče je uputio mitroplit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije na akademiji održanoj povodom 99 godina od Mojkovačke bitke, piše Dan.

- Ako bi Tači vratio ono što pripada Crno Gori, onda bi Đukanović i drugi shvatili da su se priznavanjem Kosova odrekli i Crne Gore. Ako bi Tači vratio ono sve što je do 1945. godine bilo crnogorsko, time bi se vaspostavila prava Crna Gora - smatra Amfilohije.

On je naveo i da u to spadaju još Pelješac, Ston, Mljet, Dubrovnik, teritorija do Neretve, zatim Raška oblast, Nova Varoš, Novi Pazar do Mitrovice, i do Đakovice i Prizrena.

Dalje je ocijenio da se aktuelna vlast u Crnoj Gori „odrekla svega onoga što ovaj istorijski događaj znači u narodu i dodao da se „Vlada Mila Đukanovića priznavanjem nezavisnosti Kosova, odrekla i same Crne Gore, čiji je narod neraskidivo vezan istorijom i tradicijom za Metohiju“.

Amfilohije je, između ostalog, naveo i da je „Sveti Petar Cetinjski imao plan stvaranja Srpskog carstva i bilo je riječi da on bude kralj Dalmacije, da Dubrovnik i čitav taj kraj budu u Srpskom carstvu i da to bude osnova obnove Dušanovog carstva“.

- Sve što se poslije toga događalo i za vrijeme Petra II Petrovića Njegoša bilo je usmjereno u tom pravcu, što potvrđuje i njegova poezija – rekao je mitropolit SPC.

 

Portal Analitika