Svijet

Potraga za misterioznom ruskom podmornicom

Ministarstvo odbrane Velike Britanije zamolilo je Sjedinjene Države za pomoć u potrazi za ruskom podmornicom, koja navodno plovi blizu obale Škotske, objavio je Dejli Mejl.
Potraga za misterioznom ruskom podmornicom
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Dva američka nosača aviona uočena su kako patroliraju sjevernim Atlantikom, blizu obale Škotske.

Eksperti smatraju da posljednja u nizu molbi za pomoć ponovo otvara goruće pitanje sposobnosti Velike Britanije da se odbrani od spoljnih prijetnji, naročito u vidu nuklearnih podmornica.

Angus Robertson, portparol Škotske nacionalne partije, smarta da je ovaj potez Velike Britanije "moljakanje saveznika za pomoć."

- Nakon što je odbrambeni avion "Nimrod" povučen iz upotrebe, Ministarstvo odbrane se našlo u situaciji "što sad?", pa je pribjeglo povlačenju Amerikanaca za rukav, kako bi se osigurali od ruske podmornice koja navodno kruži u britanskim vodama - kaže Robertson.

Britanska mornarica tvrdi da je uočen periskop u njihovim vodama, i to na mjestu gdje podmornice Kraljevske mornarice obično izranjaju, i ukazuju komandnom tornju da su u blizini.

Međutim, periskop je brzo nestao iz vida, a Britanci sumnjaju da je riječ o ruskoj nuklearnoj podmornici koja prati jedan od njihova četiri razarača iz klase "Vangard."

Izvori iz obavještajnih službi navode da ruske podmornice "često svraćaju u britanske vode, naročito blizu obale Škotske." U oktobru je Švedska organizovala potjeru za ruskom podmornicom koja je "vršila nedozvoljene operacije u švedskim vodama", međutim potraga se pokazala kao neuspješna.

Sumnjalo se na eksperimentalni model ruske podmornice "Triton NN", koja je imala zadatak da vrši špijunske aktivnosti na teritoriji Švedske. Rusija je negirala bilo kakvu umiješanost.

U novembru, Kraljevska mornarica uočila je četiru ruska razarača kako prolaze kroz Engleski kanal, i ispratila ih iz britanskih voda.

Portal Analitika