Svijet

NOVI ZAKON U RUSIJI: Putin zabranio transvestitima, pedofilima, transseksualcima da voze automobile

Rusija je usvojila novi zakon kojim se transvestitima i transseksualcima zabranjuje upravljanje automobilima, pokrenuvši tom odlukom brojne kritike grupa i aktivista za odbranu ljudskih prava, prenose svjetske agencije.
NOVI ZAKON U RUSIJI: Putin zabranio transvestitima, pedofilima, transseksualcima da voze automobile
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Zakon je na snagu stupio početkom nedjelje i njime se zabranjuje upravljanje automobilom svim osobama koje "imaju psihičkih problema i problema s ponašanjem", a među njima su i "problemi koji se odnose na izbor pola i na seksualne orijentacije".

Na popisu osoba kojima će upravljanje automobilima biti zabranjeno su transvestiti, transseksualci, fetišisti, pedofili, egzibicionisti, voajeri i sadomazohisti.

Zakon, čija je svrha smanjiti broj poginulih u saobraćajnim nesrećama, podstakao je oštre kritike ruskih aktivista za odbranu ljudskih prava.

"Ne shvatam zašto fetišisti, kleptomani i transseksualci ne smiju da voze automobil", napisala je na svom blogu Elena Masjuk, članica Vijeća za ljudska prava. "Ovo je kršenje ljudskih prava ruskih građana".

Udruženje ruskih advokata specijalizovanih za ljudska prava smatra da zakonom vlasti zadiru u privatni život građana i da je zakon u suprotnosti s međunarodnim i ruskim zakonima.

Portal Analitika