Politika

KILIBARDA: Vratiti prava Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi

Profesor Novak Kilibarda smatra da su evroatlanske integracije jedini put opstanka Crne Gore kao države. Gosutujući u emisiji “Živa istina”, autora Darka Šukovića Kilibarda naglašava da bi pitanje povratka prava Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi trebalo što prije rijesiti. Ocjenjuje i da veliki dio opozicije, nije opozicija vlasti već opozicija državi.
KILIBARDA: Vratiti prava Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi
Portal AnalitikaIzvor

Na opasku da je Crna Gora obnovila državnost 2006. godine, a da za bozićne blagdane 2015. imamo apsolutnu dominaciju Srpske pravoslavne crkve nad Crnogorskom pravoslavnom crrkvom, Kilibarda kaže:

“Sva bogatstva Crnogorske pravoslavne crkve danas ima crkva čiji je centar u drugoj  državi.Da je u Crnoj Gori, koja pomalo kleca na putu ka EU, istorija u školama predavana kako treba ne bi gospodin Amfilohije Radović danas mogao da čini ovo što čini od naroda Crne Gore. “

Kilibarda zato smatra da Crna Gora mora da  nastavi put ka EU i NATO-u:

“ Put  Crne Gore ka  EU i NATO-u jedini  je spas ospstanka Crne Gore. Neka drugi zaključe šta ja mislim, na koje sile mislim, koje stoje iza gospodina Amfilohija i njegovog ponašanja. Ne radi on to da nema veliko oslonište i veliku podršku neke velike snage, a neka ljudi zaključe koja je snaga posrijedi. “

Kilibarda ,takođe, smatra da Crna Gora ne bi  povratila  državnost bez  DPS-a i  njenog, kako kaže, harizhmatičnog vođe. Smatra ,međutim, da će značanje Đukanovica biti umanjeno ukoliko ne bude riješeno jedno od najkrupnijih pitanja, a to je pitanje povratka prava Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Kilibarda takođe ocjenjuje da je nevolja u Crnoj Gori to što, veliki dio opozicije nije, kako kaže, opozicija vlasti, već opozicija državi. 

Izvor: Antena M

Portal Analitika