Kultura

BAFTA: Najviše nominacija za „Grand Budapest hotel“

Film „Grand Budapest hotel“ iznenađujući je favorit za nagrade Britanske filmske akademije - BAFTA, a u kategoriji za najboljeg glumca vidjećemo nadmetanje engleskih zvezda Edija Redmejna i Benedikta Kamberbeča, prenosi B92.
BAFTA: Najviše nominacija za „Grand Budapest hotel“
Portal AnalitikaIzvor

Novo ostvarenje Vesa Andersona dobilo je 11 nominacija, uključujući ono za najbolji film i režiju, dok je Ralf Fajns nominovan za najboljeg glumca. U glumačkoj kategoriji su i Majkl Kiton u filmu „Čovek ptica“ Alehandra Injaritua za ulogu ocvalog glumca koji želi da oživi karijeru. Isti naslov nominovan je još u devet kategorija, kao i film Džejmsa Marša „The Theory of Everything“ u kome Edi Redmejn tumači lik čuvenog astrofizičara Stivena Hokinga. Redmejn je kazao da je nominacija za BAFTU potpuno nezamisliva i insistira na tome da ne postoji nikakav rivalitet sa Kamberbečom koji je nominovan za ulogu matematičara Alana Turninga u „The Imitation Game“ – filmu nominovan u devet kategorija.

- Obojici nam je jasno da ljudi žele da rivalstvo postoji, ali mi smo stari, stari prijatelji i mislim da je on sjajan glumac. Bio je izuzetan u „The Imitation Game“ i volim da ga gledam - rekao je Redmejn.

Džejk Gilenhal je takođe nominovan zahvaljujući ulozi beskrupuloznog novinara u filmu „Nightcrawler“. Međutim, Timoti Spal nije dobio nominaciju za ulogu umjetnika Tarnera u filmu „Mr. Turner“ za koju je dobio nagradu prošle godine u Kanu.

U kategoriji najbolje ženske uloge nominovane su Felisiti Džouns („The Theory of Everything“), Ejmi Adams („Big Eyes“), Džulijen Mur („Still Alice“), Rozamund Pajk („Iščezla“) i Riz Viderspun („Wild“).

Po pet nominacija imaju filmovi Ričarda Linklejtera „Odrastanje“ i Damjena Šazela „Whiplash“.

Za najbolji film nominovani su: „Čovjek-ptica“, „Odrastanje“, „Grand Budapest hotel“, „The Imitation Game“ i „The Theory of Everything“.

U posebnoj kategoriji najboljih filmova u potpunosti nastalih u britanskoj produkciji su „The Imitation Game“ i „The Theory of Everything“, kao i drama „'71“ o tragičnim događajima u Sjevernoj Irskoj, „Under the Skin“ i animirani „Meda Pedington“.

O dobitnicima će odlučivati 6.500 članova Britanske filmske akademije, a dobitnici će biti proglašeni na ceremoniji u Londonu 8. februara.

Portal Analitika