Sci/Tech

Za tri minuta do pune baterije za elektromobil?

Izraelska firma StoreDot, koja je na Međunarodnom sajmu elektronike (CES) predstavila bateriju za smartfon koja se puni za samo dva minuta, najavljuje revolucionaran prodor na polju punjena baterija za električne automobile.
Za tri minuta do pune baterije za elektromobil?
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Jedna od prepreka ekspanziji automobila na električni pogon je pogonska baterija. Nedovoljan kapacitet uslovljava potrebu za češćim punjenjem a taj postupak zna i da potraje, što umanjuje funkcionalnost elektromobila u svakodnevnoj upotrebi.

Izraelska kompanija StoreDot saopštila je da ima rješenje za ovaj problem, najavivši da će 2016. predstaviti prototip automobila na električni pogon čija baterija će moći da se napuni u roku od samo tri minuta.

Tehnologija je zasnovana na bržem kretanju jona između anode i katode, čime se skraćuje vrijeme punjenja baterije, objašnjava direktor kompanije, Doron Majersdorf.

Ipak, ove baterije za razliku od standardnih litijum-jonskih koje se se koriste u savremenim električnim automobilima imaju manji kapacitet.

Zbog toga će one ili zauzimati više prostora u vozilima na električni pogon ili će morati češće da se dopunjavaju, što neće biti veliki problem ako vrijeme punjenja zaista bude iznosilo obećanih tri minuta.

S obzirom da je tehnologija još uvijek u eksperimentalnoj fazi, najave iz kompanije StoreDot za sada treba uzeti sa rezervom.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika