Crna hronika

Podgoričanin osumnjičen za dvostruko ubistvo u Njemačkoj lociran u BiH

Podgoričanin Aleksandar Laki Knežević (27), koji se potražuje zbog ubistva dvije osobe u Njemačkoj, lociran je na teritoriji BiH, piše Dan pozivajući se na više neimenovanih izvora.
Podgoričanin osumnjičen za dvostruko ubistvo u Njemačkoj lociran u BiH
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Knežević se tereti za surovu likvidaciju Marka Jakšića (20) i Bojana Ristića (37), koja se dogodila krajem 2013. godine. O skrivanju Kneževića, navodi Dan, obaviještena je i njemačka policija, koja je već razmijenila interne podatke sa kolegama iz okruženja.

Šef kancelarije Interpola Podgorica Dejan Đurović nije mogao sa saopšti više podataka o skrivanju Kneževića.

“Povodom slučaja Aleksandra Kneževića, crnogorska policija intenzivno i u kontinuitetu sarađuje sa njemačkom policijom. Sva saznanja do kojih smo došli proslijeđena su inostranim partnerima”, rekao je Đurović podgoričkom listu.

Knežević se, prije nekoliko mjeseci obreo na teritoriji Bosne i Hercegovine, a operativni podaci ukazuju da se skrivao u Brčkom.

Policija provjerava nekoliko lokacija i skrovišta u kojima je boravio, a saslušano je i nekoliko lica koja bi mogla da imaju detaljne podatke o Kneževiću. Policija u Frankfurtu identifikovala je Aleksandra Kneževića, rodom iz Podgorice, kao jednog od dvojice osumnjičenih za dvostruko ubistvo počinjeno u noći između 29. i 30. decembra 2013. godine u hotelu „Luksor”.

Nadzorne video-kamere u blizini tog hotela snimile su i drugog osumnjičenog, kojem se još ne zna ime, a kojeg inspektori njemačke policije takođe smatraju odgovornim za surovo ubistvo Marka Jakšića iz Zemuna i njegovog druga Bojana Ristića iz Bora.

Dan navodi da postoje ozbiljne indicije da je zločin uslijedio nakon što su su Marko Jakšić i njegov prijatelj Bojan Ristić htjeli da se uključe u trgovinu drogom u Frankfurtu. Soba na četvrtom spratu pomenutog hotela služila im je kao baza za trgovinu, a da li su svojim poslovanjem zasmetali Aleksandru Kneževiću i njegovom saradniku, za kojeg se samo navodi nadimak Crni, i to platili glavom, policijska istraga će tek morati da otkrije.

U prilog tezi da se motiv za zločin traži u prevlasti na tržištu droge, govori i podatak da su i žrtva i osumnjičeni ubica već ranije registrovani kao dileri droge. Marko Jakšić je u Srbiji već bio hapšen kao diler droge, a crnogorska policija je još prije tri godine istim povodom uhapsila Aleksandra Kneževića Lakija, podsjeća Dan.

I njemačka policija imala je podatke o Kneževiću u svojim kartotekama, što je umnogome olakšalo njegovu identifikaciju kao osumnjičenog za masakr u hotelu „Luksor”.

Na mjestu zločina pronađeni su i tragovi krvi koji nijesu pripadali žrtvama, a nakon vještačenja i DNK analize ispostavilo se da pripadaju upravo Kneževiću. Da li se on sam povrijedio prilikom izvršenja zločina, ili ga je povrijedio neko od njegovih žrtava, zasad se ne zna.

Njemačka policija napravila je i dokumentarni film o ubistvu Jakšića i Ristića.

U frankfurtskoj policiji je potvrđeno da DNK zaista pripada Aleksandru Kneževiću, a oružje kojim su ubijeni Jakšić i Ristić nije pronađeno.

Policija posjeduje snimke nadzornih kamera na kojim se vide osumnjičeni kako dolaze na sastanak u hotel „Luksor", a potom i kako odlaze iz njega pješke.

Portal Analitika