Zanimljivosti

Mercedesu nisu potrebni Tojotini patenti

Izvršni direktor Daimlera, Diter Ceče, rekao je da ta kompanija nije zainteresovana za patente koji se odnose na tehnologiju vodoničnih gorivnih ćelija a koje je Toyota (Tojota) nedavno ponudila proizvođačima automobila na besplatno korišćenje.
Mercedesu nisu potrebni Tojotini patenti
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Ponuda koju je iznijela Toyota predstavlja marketinški potez sličan odluci šefa Tesla Motorsa, Ilona Maska, da odustane od zaštite svojih patenata za električne automobile", smatra prvi čovjek Mercedesa.

U intervjuu za njemačku novinsku agenciju DPA, Ceče je izjavio i da je Mercedesova tehnologija vodoničnih gorivnih ćelija na istom nivou kao i ona koju je razvila Toyota.

Japanski proizvođač je u srijedu 7. januara na Međunarodnom sajmu elektronike (CES) u Las Vegasu objavio da će kompanijama, koje bi željele da iskoriste tehnologiju primijenjenu na prvom Toyotinom produkcijskom automobilu sa pogonom na vodonik, besplatno ponuditi oko 5.680 patenata.

Na istom sajmu Mercedes je predstavio koncept robotizovanog automobila budućnosti, F015, koji za pogon takođe koristi vodonik.

Najznačajnija karakteristika ovog energenta je to što kao nusprodukt sagorijevanja u gorivnim ćelijama automobila nastaje samo vodena para koja ne zagađuje atmosferu.

Sa druge strane, dobijanje vodonika koji se koristi kao gorivo još uvijek je veoma skup proces, što predstavlja problem proizvođačima automobila.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika