Svijet

Ruždi: Religija zaslužuje kritiku i satiru

Britanski pisac indijskog porijekla, Salman Ruždi, osudio je napad na redakciju satiričnog lista Šarli Ebdo u kojem je poginulo 12 osoba, navodeći da religija, kao i sve druge ideje, zaslužuju kritiku i satiru.
Ruždi: Religija zaslužuje kritiku i satiru
Portal AnalitikaIzvor

"Religija, srednjevekovni oblik bezumlja, kada se kombinuje sa savremenim naoružanjem, postaje realna prijetnja našim slobodama", napisao je Ruždi u saopštenju objavljenom na sajtu britanskog PEN centra.

Prema njegovim riječima, taj religijski totalitarizam izazvao je "smrtonosnu mutaciju u srcu islama“, čije tragične posljedice se vide danas u Parizu.

Ruždi je poručio da stoji uz Šarli Ebdo, "kao što svi moramo, u odbranu satire koja je uvek bila snaga za slobodu, a protiv tiranije, beščašća i gluposti".

On je ocijenio da je poštovanje za religiju, postalo drugo ime za strah od religije.

"Religije, kao i sve druge ideje, zaslužuju kritiku, satiru i, da, neumorni prezir", zaključio je Ruždi.

Ruždijev bestseler "Satanski stihovi" iz 1988. godine izazvao je talas protesta u islamskom svijetu, pa je autor godinama morao da se krije zbog prijetnji smrću i fatve.

Ime tog pisca, kao i urednika lista Šarli Ebdo, Stefana Šarbonijea, koji je poginuo u jučerašnjem napadu, nalaze se na prošlogodišnjoj listi najtraženijih osoba Al Kaide zbog "zločina protiv islama".

Portal Analitika