Zanimljivosti

Visok IQ je štiti od šizofrenije?

Visoka inteligencija mogla bi da zaustavi razvoj šizofrenije posebno kod genetski predodređenih ljudi, dok sa druge strane manjak inteligencije povećava rizik za ovaj poremećaj, piše portal RT.
Visok IQ je štiti od šizofrenije?
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Tim švedskih i američkih naučnika je nedavno ustanovio da je koeficijent inteligencije, ili IQ, veoma važan u razvoju šizofrenije, a veza postoji i u obrnutoj situaciji.

"Ako ste zaista pametni, šizofrenija neće naći temelj za razvitak u vašim genima", rekao je Kenet S. Kendler, profesor psihijatrije i humane i molekularne genetike u Virdžinija Komonvelt Univerzitetu.

Više od 1,2 milijarde muškaraca u Švedskoj rođenih između 1951. i 1975. godine su učestvovali u studiji koja je procenjivala njihov IQ od 18 do 20 godine, u kasnoj adolescenciji, kako bi pratila razvitak šizofrenije do 2010. godine.

Ispostavilo se da je nizak IQ, između ostalih faktora, kao što su embrionalno iskustvo, trauma iz detinjstva ili korišćenje droge u ranim danima, doprinosi razvoju mentalne bolesti iako postoje značajne varijacije u postignutim rezultatima ljudi sa ovom bolešću.

"Ono što zaista predviđa rizik za šizofreniju je koliko odstupate od predviđenog IQ-a od svojih rođaka", rekao je Kendler.

"Ukoliko je vaš IQ izrazito nizak, nosite rizik za šizofreniju. Ako ne postižete IQ koji bi trebalo na osnovu vaše genetske konstitucije i porodičnog nasleđa, onda imate značajne predispozicije da razvijete šizofreniju", zaključio je on.

Ova studija je do danas najveća koja je povezivala IQ i šizofreniju i objavljena je u Američkom žurnalu psihijatrije.

Izvor: b92.net; foto: ve.lt

Portal Analitika