Kultura

Mons, najmanja Evropska prijestonica kulture

Belgijski gradić Mons, uz češki Plzenom, ove godine je Evropska prijestonica kulture, a za tu priliku uložio je mnogo novca kako bi se predstavio u najboljem svjetlu, prenosi Blic.
Mons, najmanja Evropska prijestonica kulture
Portal AnalitikaIzvor

U Monsu, koji već godinama sanja o tome da postane Evropska prijestonica kulture, izgrađeno je pet novih muzeja i jedna koncertna dvorana. Od događaja, najavljene su izložbe Van Goga i moderne, artefakti svjetske kulturne baštine i prikazi savremene arhitekture, koncerti horskog pevanja i pop muzike. Manifestacija zvanično počinje 24. januara.

- Mons želi da bude prijestonica u kojoj se kultura čuva, ali i u kojoj se ponovo stvara. Gradske vlasti su hrabro integrisale savremenu arhitekturu u svjetsku kulturnu baštinu grada. To je dio naše metamorfoze – kazao je Iv Vazer, šef Fondacije “Mons 2015”

U tom činu učestvovalo je više talentovanih arhitekata iz Belgije, ali i međunarodno poznata imena, poput Danijela Libskinda i Santjaga Kalatrave, koji u Njujorku rade projekat “Graund ziro” (Ground Zero). Libskind je projektovao kongresni centar, a Kalatrava novu željezničku stanicu.

Mons ima samo 90.000 stanovnika i time se ubraja među najmanje gradove koji su dobili titulu Evropske prijestonice kulture. Proteklih mjeseci gradom je na svakom uglu odjekivala buka građevinskih mašina. Renovirane su brojne zgrade iz 16. i 17. vijeka, uličice su ponovo popločane, a Veliki trg sređen.

Skoro svi događaji koje se pripremaju u ovoj godini, povezane su s Monsom i njegovom okolinom, koja je nekada bila poznata po rudnicima uglja. Prvi predstavlja dugačke panoe sa rečenicom koja počinje na željezničkoj stanici, a zatim se proteže i na druge zgrade i kuće, preko prozora, parkova i uglova ulica.

Rečenica, zavisno od mjesta gdje se čita, govori o umjetnicima ovoga grada: francuskom pjesniku Polu Verlenu, koji je ovde bio zatočen, o Van Gogu, koji je kao iskušenik živio zajedno sa radnicima u obližnjem rudniku uglja ili Orlanu di Lasu, marljivom renesansnom kompozitoru.

Ovaj grad na raspolaganju ima više od 68 miliona eura za kulturne manifestacije. Planirano je oko 300 događaja, od toga čak 20 velikih izložbi, pored ostalih i jedna posvećena djelima holandskog slikara Vinsenta van Goga. Na proljeće će biti otvoreno pet novih muzeja, a u jesen je sve posvećeno renesansnim umjetnicima.

Za organizatore, novac očigledno ne predstavlja problem, što mogu da zahvale angažmanu gradonačelnika Eliju di Rupou, nekadašnjeg belgijskog premijera. Od kada je on na vlasti, gradske blagajne su pune.

Izvor: Blic (blic.rs)

Foto: theguardian.com

Portal Analitika