Abiznis

Euro na najnižem nivou u posljednjih devet godina

Euro se u srijedu prema dolaru spustio na najniži nivo u posljednjih devet godina nakon što je objavljeno da je inflacija u zoni eura tokom decembra bila negativna.
Euro na najnižem nivou u posljednjih devet godina
Portal AnalitikaIzvor

Stopa nezaposlenosti ostala je na 11,5 odsto, a sa druge strane zaposlenost van poljoprivrede u SAD-u bila je bolja od očekivane. Tokom decembra ADP zaposlenost van poljoprivrede porasla je za 241 hiljadu što je znatno bolje od očekivanih 226 hiljada. Trgovinski deficit SAD-a je tokom novembra smanjen sa 42,25 milijardi na 39 milijardi USD.

»Dobri ekonomski rezultati SAD-a nastavili su da pružaju podršku rastu dolara što se negativno odražava na valutni par EUR/USD. U toku današnjeg dana očekuju nas izvještaji o maloprodaji u zoni eura i sa tržišta rada u SAD-u«, navedeno je u izvještaju FXLidera.

Tokom azijskog i ranog evropskog trgovanja euro je pao 0,18 odsto u odnosu na dolar.

Cijena zlata je umjereno pala u srijedu kao posljedica jačanja dolara. Odlični ekonomski rezultati koji su objavljeni u SAD-u pozitivno su se odrazili na američku valutu što je umanjilo tražnju za zlatom.

Tokom azijskog trgovanja cijena zlata pala je 0,4 odsto.

Nakon što je u srijedu pala ispod 47 USD po barelu cijena sirove nafte je tokom azijskog trgovanja uspjela da se malo oporavi. Dobri ekonomski rezultati objavljeni u SAD-u ukazali su da je ekonomija na putu jakog oporavka što signalizuje i budući rast tražnje kako su SAD najveći potrošač ovog energenta u svijetu.

Tokom azijskog trgovanja cijena sirove nafte porasla je 0,27 odsto.

Portal Analitika