Politika

Nimanbegu: Preispitati sporazum sa DPS-om

Potpredsjednik Force i poslanik u crnogorskom parlamentu Genci Nimanbegu kazao je za Pobjedu da dosadašnja realizacija koalicionog sporazuma te partije sa DPS -om nije na zadovoljavajućem nivou, te da je potrebno otvoriti to pitanje i preispitati sporazum. - Nijesam zadovoljan realizacijom sporazuma sa DPS-om, iako je jasno da je niz lokalnih izbora tokom2014. godine uticao na to. Ipak, dvije godine je prošlo i zaista mi je nejasno da se DPS i SDP javno konfrontiraju oko sporazuma iako su bili na zajedničkoj izbornoj listi, dok oni koji stvaraju većinu, kako 2012. godine tako i danas, kao da ne osjećaju potrebu za otvorenom analizom ostvarenja našeg koalicionog sporazuma - kazao je Nimanbegu.
Nimanbegu: Preispitati sporazum sa DPS-om
Portal AnalitikaIzvor

On je odbacio medijske speku­lacije da su albanske partije zainteresovane za neko mini­starsko mjesto u predstojećoj rekonstrukciji Vlade.

- Nije tačno da albanske parti­je traže neko određeno mini­starstvo, već hoćemo da se ko­alicioni dogovor analizira, traže uzroci njegovog neispu­njenja i da se dogovori buduća saradnja ili raskid, bilo kao grupa manjinskih partija, bilo kao zasebni konstituent, te da se na taj način preispita dosa­dašnji sporazum - kazao je Ni­manbegu.

On je iskazao sumnju daje bilo koja od manjinskih partija, koja ima sporazum sa DPS-om, zadovoljna njegovim ispunje­njem.

- Čisto sumnjam da su i ostale manjinske partije zadovoljne sporazumom, ali ostavimo to njihovim liderima - kazao je on.

Nimanbegu je podsjetio da je, kako kaže, sklapanje koalicio­nih sporazuma sa DPS-om 2012. godine, od albanskih partija, bilo različito.

- Koalicija na čelu sa (Fatmirom) Dekom sama je pregova­rala i ne mogu govoriti u njiho­vo ime, ali njihovi uslovi su bili politički mlaki. To je rezultat ambicija za prekompozicijom vlasti u Ulcinju i to u režiji De­mokratske partije i SDP-a na lokalnom nivou. Forca je u to vrijeme sklopila dogovor sa manjinskim partijama, (BS-om i HGI-om), što je rezultira­lo da pet poslanika tih strana­ka daju potrebnu većinu u parlamentu.

Na pitanje postoji li etnička distanca prema Albancima u Crnoj Gori, Nimanbegu je od­govorio da je i „dalje veoma velika etnička distanca" pre­ma toj nacionalnoj zajednici.

- Ona se i dalje naduvava od ra­znih krugova - i od medija i od političara, koji svako malo ko­riste teze ili o takozvanoj veli­koj Albaniji, ili savezništvu sa Amerikom, ili upoređivanjem položaja manjina u Albaniji i Kosovu, kao dokaz o demo­kratizaciji Crne Gore - kazao je Nimanbegu.

Na pitanje je li zadovoljan ni­voom ostvarivanja prava Alba­naca u Crnoj Gori i šta bi, u tom smisu, promijenio, Nima­nbegu je kazao da „gotovo ni­šta od političkih zahtjeva Al­banaca nije realizovano".Šta je sa granicom morskog dobra, i dalje diskriminatorska granica od nekoliko kilo­metara , što nije slučaj u, reci­mo, Budvi i Baru. Imamo dvije nove opštine, a nemamo opštinuTuzi.

Nimanbegu, kao prvi predlagač dopuna Zakona o medi­jima, koje su predviđale da tužilac na osnovu lične pro­cjene može zabraniti medij, kaže da „ni najmanje ne žali" što je predložio takav akt - Pokazalo se da je jedan tabloid zloupotrijebio medij­ske slobode i unio govor mržnje prema Albancima u Crnoj Gori i da je država nemoćna u ovom slučaju. Čak je i Državno tužilaštvo preimenovanjem tužbe koju smo predali, pokazalo razočaravajuću ravnodušnost prema tom govoru mržnje. Siguran sam da je meta tog lista bio crnogorski narod, taj list bio odavno bio zabranjen i zatvoren. Stoga, ne žalim ni najmanje što sam potpisnik prijedloga zakona o medi­jima, već zbog toga što su brojni supotpisnici zakona imali nedoumice. Zato je zakon privremeno povu­čen iz procedure - kazao je Nimanbegu,

Genci Nimanbegu kazao je da će narednih dana otvorenim pismom odgovoriti Vaselju Siništaju, nosiocu liste Građanske inicijative, koji ga je javno pozvao da podnese ostavku i omo­gući obavijanje poslaničke funkcije kandidatu GI. Siništaj je prozvao Nimanbegua da mu je prestala poslanička funkcija, shodno sporazumu albanskih partija, 6. novembra prošle godine, te da je .„uzurpirao mjesto u poslaničkim klupama", „iznevjerio birače" i pokazao da „ni o čemu ne odlučuje". - Siništajeva reakcija je ispod nivoa. Svako ima pravo da odluči kako će reagovati, a on je to učinio ispod svakog nivoa. Na to ću mu odgovoriti otvorenim pismom - kazao je Nimanbegu.

Portal Analitika