Svijet

Muslimanski savjet: Vrijeme tenzija i ludila

Vođe Francuskog muslimanskog savjeta osudile su teroristički napad na redakciju satiričnog nedjeljnika "Šarli Ebdo" u kome je ubijeno 12 osoba.
Muslimanski savjet: Vrijeme tenzija i ludila
Portal AnalitikaIzvor

"Ova ekstremno varvarska akcija je ujedno i napad na demokratiju i slobodu štampe", navodi se u saopštenju Francuskog muslimanskog savjeta. 

Predsjednik Savjeta Dalil Boubaker posjetiće mjesto zločina, a Savjet je pozvao muslimane da se čuvaju ekstremista i njihovih manipulacija. 

"U ovom vremenu punom tenzija i ludila terorističkih grupa koje se lažno predstavljaju, navodno u ime islama, važno je da ne nasjedate provokacijama i da čuvate vrijednosti demokratije", poručio je muslimanima lider Francuskog muslimanskog savjeta. 

Ovaj Savjet predstavlja muslimansku zajednicu u Francuskoj koja je najbrojnija u Evropi. 

Napad na redakciju lista, nazivajući ga zastrašujućim kriminalnim aktom, osudila je i Unija francuske islamske organizacije (UOIF), organizacija bliska Muslimanskoj braći. 

Glavni francuski rabin Haim Korsia izjavio je AFP-u da zemlja u ovom trenutku treba da pokaže nacionalno jedinstvo i da zajedničkim snagama brani slobodu, uključujući i slobodu izražavanja. 

Napad na redakciju satiričnog lista "Šarli Ebdo", u centru Pariza, danas su izvršile tri maskirane osobe. 

Advokat magazina Rišar Malka naveo je da su među 12 ubijenih glavni urednik Stefan Šarbonije, zvani Šarb, i još trojica karikaturista poznatih u cijeloj Francuskoj kao Kabi, Tinjus i Volinski. 

Ubijena su i dvojica policajaca. 

Šarbonije je, poslije objavljivanja karikatura proroka Muhameda 2012. godine, primio mnoštvo prijetnji smrću i od tada je bio pod zaštitom policije. 

AFP navodi da su mediji u Francuskoj od 1980. godine bili u više navrata meta napada, ali da nikad dosad nije bilo žrtava. (Portal RTCG)

 

Portal Analitika